Biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a belga fesztiválok önkénteseit

Forrás: MTI

 2017. június 15. 11:15

Előzetes és kötelező biztonsági ellenőrzésnek veti alá a belgiumi fesztiválok önkéntes alkalmazottait a belga rendőrség - közölte a La Libre Belgique című napilap csütörtökön.

Az újság információi szerint egy belügyminiszteri utasítás alapján a fesztiválok szervezőinek össze kell gyűjteniük és át kell adniuk a rendezvényeiken önkéntes munkát vállalók adatait a rendőrségnek, hogy áttanulmányozzák a dolgozók profiljait.

Egyes szervezők bejelentették, hogy biztonsági okokból még a kiszolgáló személyzet, vagy akár a büfékben dolgozók adatait is a rendőrség rendelkezésére bocsájtják, hogy minden zavaró tényezőt kizárjanak a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében.


A minisztérium közlése szerint ez utóbbi nem kötelező ugyan, de a rendőrségnek lehetősége lesz arra, hogy indokolt esetben minden alkalmazottat átvizsgáljon.

A napilap arról is tájékoztatást adott, hogy Belgium a polgárok számára elérhető riasztási rendszert vezetett be. Az intézkedést az indokolja, hogy a 2016 márciusában harminckét ember halálával járó, két brüsszeli helyszínen - a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson - elkövetett terrortámadásokat követő órákban teljesen leállt a mobiltelefonos szolgáltatás, ezzel együtt elérhetetlenné vált az internet is, amely tovább növelte a lakosság aggodalmát.

A tájékoztatás szerint az ingyenes, sms-alapú jelzőrendszerre egy - erre a célra létrehozott - internetes oldalon lehet regisztrálni. Vészhelyzet esetén a környező mobilközpontok érzékelik a területen található telefonokat, amelyekre automatikusan üzenetet küldenek a legfontosabb információkkal és biztonsági intézkedésekkel, teendőkkel.