Biztonsági kapukkal növelik a nemzetközi vonatok ellenőrzését Belgiumban

Forrás: MTI

 2017. május 22. 15:35

A belga főváros Bruxelles-Midi nevű vasútállomásán, valamint Antwerpen központi és Liege Guillemins pályaudvarán a nemzetközi vonatok peronjaira júliustól kizárólag érvényes jeggyel rendelkező utasok léphetnek be.

A beléptetőrendszer keretében – a repülőtereken alkalmazotthoz hasonlóan – a jegyellenőrzésen túl fémkeresőkapukkal, szisztematikus csomagellenőrzéssel, kábítószer és robbanóanyag kiszűrésére is alkalmas eszközök használatával növelik a biztonságot. A La Libre Belgique című napilap tájékoztatása szerint egy-egy gyanús utas és csomag átvizsgálására vagy szúrópróbaszerű ellenőrzésekre a lehetőség szerint állandóan helyszínen tartózkodó rendőrség jelenlétében kerülhet sor.

A biztonsági rendszer és az azt működtető személyzet képzése és foglalkoztatása mintegy 17 millió euróból (mintegy 5,3 milliárd forint) valósul meg.

Antwerpen központi pályaudvara

 

A napilap tájékoztatása szerint a Londonba közlekedő vonatoknál már korábban megszigorított biztonsági ellenőrzés és beléptetés nem változik.

Az újabb, szigorúbb biztonsági intézkedéseket mintegy két évvel az után vezetik be, hogy Jacqueline Galant közlekedésért felelős miniszter a Párizsba közlekedő Thalys nagysebességű vonat utasai ellen 2015-ben tervezett, de meghiúsított brüsszeli merényletkísérletet követően ígéretet tett a nemzetközi vonatok biztonságának erősítésére.