Biztonságos nyaralást tesz lehetővé az uniós oltási igazolvány

Forrás: MTI

 2021. június 08. 15:36

A koronavírus elleni beoltást igazoló közös uniós tanúsítvánnyal az európaiak biztonságos eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kezdhessék meg nyári szabadságukat – jelentette ki Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban.

Didier Reynders beszédében mindenekelőtt leszögezte: a július elsejétől érvényes uniós oltási igazolvány megkönnyíti az európaiak számára, hogy éljenek uniós alapjogaikkal, közöttük a mozgás szabadságának jogával.

Kiemelte, az igazolvány bevezetéséről szóló rendelettel az EU minden állampolgára hozzájuthat a dokumentumhoz, ha beoltották a koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen. Az ingyenes igazolványt minden tagállam kiállíthatja és elfogadják azokat Európa-szerte, hozzájárulva a járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli szabályok feloldásához.

A tagállamok a koronavírus-járványra válaszul nem vezethetnek be további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént, vagy tesztkötelezettséget az igazolvánnyal rendelkezők esetében, kivéve rendkívül indokolt esetben. Az igazolvány továbbá hangsúlyt helyez a magasfokú adatvédelemre az Európai Parlament elvárásainak megfelelően – közölte a biztos.

Az uniós Covid-igazolvány digitális és papíralapú formátumban is elérhető lesz július elsejétől

Fotó: ec.europa.eu

Minél több igazolványt képes kiadni az EU a következő hetekben, annál zökkenőmentesebben sikerül beindítani az igazolványok ellenőrzését biztosító internetes rendszert az utazás szabadságának visszaállítására. Az igazolvány elfogadása érdekében az EU több unión kívüli partnerországgal is kapcsolatban van – mondta.

Az uniós oltási igazolvány létrehozása bizonyíték arra, ha megvan a politikai akarat, a három uniós intézmény képes megoldásokat találni az európai állampolgárok érdekében – tette hozzá Reynders.

 

Azonos véleményen a magyar EP-képviselők

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendelkezések feloldásához hozzájárulhat az uniós oltási igazolvány, de a járvány elleni megoldást csak a tömeges beoltás jelenti.

Magyarország többféle keleti és a nyugati oltóanyag alkalmazásával érte el azt, hogy mára az átoltottság aránya meghaladja az 53 százalékot. Véleménye szerint az unió más tagállamaiban is elsősorban az oltási kampányt kellene erősíteni.

Üdvözlendőnek nevezte, hogy az uniós igazolványra vonatkozó megállapodás meghagyja a tagállamok jogát, hogy egészségügyi szükséghelyzetben különleges intézkedéseket hozzanak az egészség védelmében. Tapasztalatok azt mutatják, hogy gyors és hatékony megoldásokat a tagállamok tudtak meghozni, ezt a jogukat meg is kell őrizni – húzta alá.

Kiemelte továbbá: helytelen az oltások közötti válogatás, az oltásnak ugyanis – mint mondta – nincs nemzetisége, világnézete, csak hatásfoka. Az unió alapvető vívmánya a szabad mozgás, és ezt újra biztosítani kell azoknak, akik védettséget élveznek a vírussal szemben – jelentette ki. Minden olyan oltóanyagnak, ami biztonságos és hatékony, és amelyet az Európai Unióban használnak, részét kell képeznie az uniós oltási igazolványnak – szögezte le Hidvéghi Balázs.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: az oltási igazolvány jó kompromisszum az EU gazdaságának fellendítése és az egészségügyi biztonság szempontjából is. Arra hívta fel a fel a figyelmet, hogy kerülni kell az oltások közötti tagállami különbségtételt, az ugyanis diszkriminálhatja a beoltott állampolgárokat. Ez egy egész éves bezártságot követően "tenné zárójelbe, vagy semmisítené meg" az EU legnagyobb eredményét, a szabad mozgáshoz való jogot. "Nem engedhetjük meg az ilyen különbségtételt" – fogalmazott. Fontosnak nevezte, hogy a tagállamok ne adjanak előjogot egyik védőoltásnak sem valamelyik másikkal szemben, amikor az uniós oltási igazolvány kezdeményezését megvalósítják.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos eredménynek nevezte, hogy a kialkudott keretrendszer nyitva hagyja a kiskaput, és a tagállamok közötti egyéni megegyezés szintjére helyezi az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok, vagyis a Magyarországon használt kínai és orosz vakcinák esetében a kölcsönös elfogadásról szóló megállapodások lehetőségét. Noha ez sok százezer magyar ember szempontjából nem maradéktalanul kedvező megoldás, a kezdeti javaslathoz képest jelentős engedmény – emelte ki.

Az európai Covid-igazolvány esetében a mindenki számára leginkább megnyugtató megoldás az lenne, ha a keleti oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát – tette hozzá a szocialista képviselő.