Biztonságosabbá válik Magyarország légiforgalom-irányítási rendszere

Forrás: turizmus.com

 2014. december 16. 11:37

Az EU csaknem 1,4 millió euróval támogatja a magyar légiforgalom-irányítási rendszer technológiai fejlesztését, azaz a légiforgalmi irányító és a pilóta közötti adatkapcsolat-alapú kommunikáció bevezetését – adta hírül az Európai Bizottság magyarországi képviselete.

A program célja a pilóta és a légiforgalmi irányító közötti kommunikáció biztonságosságának és megbízhatóságának növelése, valamint a légi navigáció kapacitásának bővítése. A magyar légiforgalmi irányítók és a pilóták jelenleg rádión keresztül kommunikálnak egymással, és a növekvő légi forgalom miatt egyre telítettebb rádiófrekvenciákat kénytelenek használni.

A projekt keretében a magyar légiforgalom-irányítási rendszerbe bevezetik az olvasható üzenetek formájában történő adatcserét, amely egy további, szövegalapú kommunikációs csatornát jelent a pilóta és az irányítótorony között. Az új rendszernek köszönhetően javul az információk vétele, csökken a félreértések kockázata és nő az egész rendszer hatékonysága és kapacitása.

A projekt válaszlépés az EU azon követelményeire, amelyek előírják, hogy 2015-re a légiforgalom-irányításba be kell vezetni az adatkapcsolat-alapú kommunikációt. A technikai átállás ugyanakkor alátámasztja az Egységes Európai Égbolt kezdeményezést is, amelynek célja Európa légtérkapacitásának növelése, a balesetek kockázatának és a repülés környezetre gyakorolt hatásainak csökkentése, valamint az utasok költségeinek mérséklése.

A projektet légiforgalmi irányítás címszóval választották ki uniós finanszírozásra. A végrehajtást az Európai Bizottság Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége fogja ellenőrizni. A befejezésé határideje 2015 februárja.