Biztosított a jövője az EU ingyenes Interrail programjának

Forrás: MTI

 2017. március 07. 20:33

Támogatta az Európai Parlament költségvetési bizottsága az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő javaslatot, így a tesztüzem után 2018-ban is biztosított lehet a program költségvetése - közölte kedden Ujhelyi István EP-képviselő.

A képviselő az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményében írta: "Ez mindenképpen komoly előrelépés azok után, hogy (...) a program megvalósítása megakadt az uniós intézményrendszerben".

"Bizonyossá vált, hogy a program az idei évben több mint kétmillió eurós költségvetéssel elindul, és soktucatnyi magyar fiatalnak is lehetőséget biztosít majd az ingyenes európai utazáshoz" - közölte Ujhelyi, aki szerint a kezdeményezés kiemelkedő fontosságú a populista gyűlölködés miatt szétfeszített európai közösség számára.

A képviselő a program támogatására szólította fel a magyar kormányt, illetve arra, hogy készítsen akciótervet annak érdekében, hogy az Interrail-bérletes európai fiatalok minél nagyobb számban Magyarországra látogassanak.

Az eredeti javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet az EU országainak bejárására. A Financial Times brit üzleti lap korábbi értesülései szerint azonban az Európai Bizottság elvetette ezt a tervet, és helyette mindössze egy "felvizezett" javaslatot fog benyújtani az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.