Drágulnak a budapesti tömegközlekedés jegyárai szeptembertől

 2023. július 21. 12:04

Szeptembertől emelkednek a budapesti tömegközlekedés árai: a vonaljegy száz, a gyűjtőjegy ezer forinttal kerül majd többe, de a bérletek ára nem változik.

Szeptembertől 28 százalékkal megemeli a jegyárakat a BKK: a vonaljegy 450 forint, a fedélzeti vonaljegy 600 forint, illetve a gyűjtőjegy 4 ezer forintba kerül majd. (Jelenleg 350 forintba kerül a vonaljegy, és 3000 forint a gyűjtőjegy ára.) A bérletek ára ugyanakkor továbbra sem változik, így mostantól még inkább megéri bérletet vásárolni. A felnőtt harminc napos bérlet továbbra is 9500 forint, a diákbérlet pedig 3450 forintba kerül majd. A 14 év alattiak, az álláskeresők és a 65 év felettiek ingyenes utazását ez a változás nem érinti – írja az enbudapestem.hu.

Az emelést több tényező indokolja a cikk szerint. A BKK adatai szerint a Covid miatt egyes vonalszakaszokon 80-90 százalékkal visszaesett az utasszám és drasztikusan csökkent a jegyeladásból származó bevétel. 2020-ban 25,5 milliárd forintos díjkiesést okozott a járvány. Máig nem állt helyre a négy évvel ezelőtti forgalom: 80-83 százalékos a főbb autóbuszok kihasználtsága. Emellett a BKK szerint összesen 60 milliárd forinttal került többe a fővárosnak a közösségi közlekedés, mint hét évvel ezelőtt.Utoljára 2013 januártól emeltek a tarifákon, akkor átlagosan nyolc százalékkal nőttek az árak. Eközben a tömegközlekedés színvonala javult: az elmúlt egy évben 285 új busz és 48 troli érkezett, befejeződött az M3 felújítása, elindult a BudapestGO applikáció, és a Lánchíd autómentességével jelentősen csökkent több busz menetideje is – fogalmaznak.

A vonaljegyek ára tíz éve változatlan

Fotó: Nyírő Simon/BKK

A cikk szerint európai összehasonlításban Budapest a középmezőnyben helyezkedik el a jelenlegi áraival. Most egy havi bérlet árából 27 darab vonaljegyet lehet vásárolni, ezzel a magyar főváros Stockholmmal, Varsóval, Bukaresttel és Berlinnel áll egy szinten.

Az emelés után 21 darab vonaljegyet „ér" egy havi bérlet. Így Helsinkivel, Rigával, Béccsel és Szófiával lesznek a magyar főváros árai egy szinten.