Szombaton nyílt napot tart a BKV a kelenföldi buszgarázsban

Forrás: turizmus.com

 2024. május 10. 12:05

Nyílt napot tart a BKV május 11-én szombaton: a közlekedési kultúra napján a 75 éves kelenföldi autóbuszgarázs nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Különleges járművek, vezetett csarnoklátogatás, KRESZ-pálya és tesztvezetés is várja a közlekedésbarátokat a BKV egész napos, ingyenes rendezvényén a kelenföldi autóbuszgarázsban (1113 Budapest, Hamzsabégi út 55.) – közölte a cég csütörtökön.

Az érdeklődők – előzetes időpontfoglalással – vezetett túrákon vehetnek részt a szerelőcsarnokban, illetve szimulátorokon, valamint oktatóbuszokon is kipróbálhatják az autóbuszvezetést. Erre a három programra a társaság weboldalán lehet regisztrálni.

A BKV két különleges, duplacsuklós buszát is megnézhetik az érdeklődők a főváros legrégebben működő autóbusztelephelyén. Kelenföldön állomásozik ugyanis az az Ikarus 293-as duplacsuklós, amelynek egyetlen modelljét 1988-ban gyártotta le az Ikarus. Replikája két éve készült el a BKV-nál. A nem mindennapi jármű két Ikarus 280-as buszból született meg, a szerelők évekig dolgoztak rajta. A másik duplacsuklós egy Van Hool, amely játszóbuszként működve évek óta a kisgyermekek kedvence a BKV nyílt napjain.

A Hamzsabégi úti autóbuszgarázsban tart egész napos, ingyenes nyílt napot a BKV

Fotó: Wikipedia

A nosztalgiaflottából az IK396-os MALÉV Ikarust, az IK405-öst vagy az IK415-öst is kiállítják. A Mávag TR5-össel utazni is lehet a telephelyen belül, az IK180-ason pedig egy kelenföldi garázstörténeti tárlat látható.

Az érdeklődőket retró Ikarusok szállítják az Etele térről és a Móricz Zsigmond körtérről a telephelyre, a járatok 10:00 és 15:30 óra között félóránként indulnak. Az Ikarusokkal visszafelé is lehet utazni.

Május 11. 2015 óta a közlekedési kultúra napja, a biztonság- és környezettudatosan, udvariasan közlekedő emberek ünnepnapja. Ebből az alkalomból a Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV kerekasztal-beszélgetést szervez a közlekedésbiztonságról. A 10 óra 30 perckor kezdődő rendezvényen a Magyar Autóklub, a Budapesti Autósok Közössége, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV szakemberei vesznek részt. A beszélgetést élőben lehet követni a BKV Facebook-oldalán.

A közlekedési kultúra napjához kapcsolódik az a járművezetői verseny is, amelynek egyik helyszíne a kelenföldi autóbuszgarázs környéke lesz, és elsősorban a buszok fogyasztását mérik. Ezzel egy időben Miskolcon az elektromos busz kategóriában, a BKV Száva villamos kocsiszínében pedig a villamos kategóriában szimulátoron rendezik meg az energiafogyasztási egyéni versenyt.

A BKV kelenföldi nyílt napjára menetrendszerinti járatokkal (7-es, 53-as busz, 49-es, 19-es villamos) is el lehet jutni.

Kapcsolódó cikkek