Boat Show-díjas elektromos kishajó hasít a Balatonon

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. február 22. 15:41

Új szereplővel villant a balatonfűzfői hajógyártás, ugyanis egy ottani gazdasági társaság, az AQWIA Kft. Wia CC elnevezésű elektromos kishajója nyerte el a jövő csütörtökön nyíló Budapest Boat Show újdonságpályázatának első díját.

A fűzfői cég másodszor érdemelte ki a hazai elektromoskishajó-fejlesztési elismerést, először 2016-ban kapta meg a Balaton Boat Show különdíját, és még ugyanabban az évben a szakmai rangot adó formatervezői díjjal is elismerték az észak-balatoni településen berendezkedett hajógyártó kft. munkáját.

A cégalapító Viszkei András multifunkciós hajónak tartja a Wia CC-t, Klausz Csaba a Wia gyártási igazgatója pedig a Turizmus.com kérésére részletezte is, hogy mi mindenre lesz alkalmas cégük új büszkesége.

„Elsősorban örömhajózási célokat szolgál majd, ezzel együtt remélhetően munkaeszközként is megállja a helyét. Verseny- vagy más vízi rendezvény-biztosításban is részt vehet, és szabad utat kap – a nem elektromos hajóknak fenntartott – balatoni kikötők vendéghelyeihez is. Ennélfogva a tó hazai és külföldi vendégei túrahajózás céljára is használhatják” – sorolta a rendkívül mutatós yacht funkcióit a szakember.

A Wia CC elnevezésű elektromos kishajó nyerte el a Budapest Boat Show újdonságpályázatának első díját

Fotó: Facebook

Kérdésünkre elmondta, hogy a Balatonon már megközelítően 500 környezetebarát elektromos kishajó szeli a vizet, ezen belül AQWIA-nak 200 ügyfele van. Az elektromos hajók a tavasztól sz őszig elsősorban a tó keleti medencéjében tűnnek fel, és soha nem kerülnek konfliktusba a „szélerővel hajókázókkal”.

Klausz Csaba a magyar tenger víziturisztikai szolgáltatásai gazdagításának szempontjából is fontosnak véli az elektromoskishajó-flotta balatoni jelenlétét.

Hamarosan egy régi szereplő is beköszönt a Balatonra, ugyanis egy siófoki vállalkozó és csapata a Duna menti Adony után a Balatonnál is próbarepülést végezne hidroplánjával.

Kezdeményezését azzal indokolja, hogy az első hazai vízi-légi taxi 1923 nyarán szállt le Siófoknál a Balatonra. „Ha meglesz a jogszabályi háttér, akkor egy új korszak kezdődhet a balatoni hidroplánrepülésben” – válaszolta a Siófoki Hírek kérdésére Házas Gábor.