737 MAX: 2,5 milliárd dollárt fizet a Boeing

Forrás: turizmus.com

 2021. január 11. 11:42

A Boeing megállapodást kötött az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával, melynek értelmében a cég vállalja, hogy kifizet összesen 2,5 milliárd dollárt, ezért cserébe felfüggesztik a vállalattal szemben folyó büntetőeljárást.

A Boeing és az USA Igazságügyi Minisztériuma között létrejövő megállapodás értelmében a minisztérium beleegyezett a társaság büntetőeljárásának elhalasztásába, feltéve, hogy a Boeing betartja a hároméves halasztott büntetőeljárási megállapodásban rögzített kötelezettségeket. Ezután a vádat elutasítják majd.

A megállapodás részletei alapján a Boeing 243,6 millió dolláros büntetést fizet majd, és további 500 millió dolláros kártérítést biztosít a Lion Air  2018 októberi és az Ethiopian Airlines 2019 márciusi tragédiáiban elhunyt, összesen 346 áldozat családjának.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a baleseteket követően a Boeing 737 MAX típusú repülőgépeket világszerte kivonták a légi forgalomból, a modell műszaki hibája miatt.

A megállapodás kiköti azt is, hogy a Boeing 1,77 milliárd dollár értékben kompenzációt fizessen ügyfeleinek az őket ért pénzügyi veszteségekért, ugyanis a gyártó garanciát vállalt az eladáskor, hogy gépei repülésre alkalmasak. Azonban közel két évvel a forgalomból való kivonásuk után a 737 MAX típusú gépek még mindig nem repülnek.

boeing_737MAX_123rf

A Boeing 1,77 milliárd dollár kompenzációt fizet ügyfeleinek, mivel garanciát vállalt arra, hogy gépei repülésre alkalmasak

Fotó: 123rf.com

Sajtóközleményében a Boeing azt írta, hogy a vizsgálat – és maga a megállapodás – azon a tényen alapul, hogy

a Boeing két korábbi alkalmazottja szándékosan elmulasztotta tájékoztatni a szövetségi légi irányítási szervezet (FAA) repülőgép-értékelési csoportját, amely az FAA-n belül többek között a pilóták kiképzéséért is felelős, hogy a Boeing 737 MAX gépek egyik szoftvere, a manőverezési jellemzők kiterjesztési rendszere (MCAS) megváltozott.

Így a kiképzési csoport nem volt megfelelően tájékoztatva az MCAS kibővített működési tartományáról, amikor a Boeing 737 MAX repülőgépre való kiképzés részleteit és feltételeit meghatározta.

A megállapodás azonban elismeri azt is, hogy a Boeing többi alkalmazottja tájékoztatta az FAA többi tisztviselőjét és szervezetét az MCAS kibővített működési tartományáról a 737 MAX tanúsításával kapcsolatban.

David L. Calhoun, a Boeing elnök-vezérigazgatója azt mondta, határozottan hiszi, “hogy a megállapodás megkötése a helyes lépés számunkra, amellyel elismerjük a hiányosságokat a felénk támasztott elvárásokban való megfelelésben és egyúttal értékeinkben is. Ez az állásfoglalás mindannyiunk számára komoly emlékeztető arra, mennyire kritikus fontosságú az átláthatóság iránti kötelezettségünk a szabályozókkal szemben, és milyen következményekkel járhat vállalatunk számára az, ha bármelyikünk elmarad ettől az elvárástól."

A Boeing bejelentését követően a társaság benyújtott egy kérelmet az Értékpapír és Tőzsdefelügyeletnél, melyben 743,6 millió dolláros terhelést vállalt a bevételeire, előrevetítve, hogy a megállapodásban foglaltakat betartja majd.