Bokrétaünnepség a repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2017. november 15. 15:13

A Pier B építését 2017 márciusában kezdték el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A beruházásnak köszönhetően több mint tízezer négyzetméterrel bővül a 2B Terminál utasforgalmi területe

Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló fejlesztése. Az utasmóló teljes egészében 2018 második felére készül el – jelentette be a bokrétaavató ünnepségen az építkezést megrendelő és finanszírozó Budapest Airport illetve a kivitelező KÉSZ Építő Zrt.

Az új utasmóló, a Pier B építését 2017 márciusában kezdték el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport teljes mértékben saját finanszírozású beruházása több mint tízezer négyzetméterrel növeli meg a nem-Schengeni 2B Terminál utasforgalmi területét: a 220 méter hosszú területen 10 új utashídnak és az építészeti megoldásoknak köszönhetően összesen 27 különféle beszállítási lehetőséget biztosít majd - igazodva a különféle légitársasági igényekhez.

Épül a Pier B

Fotó: Budapest Airport

A 2B terminálhoz csatlakozó, a SkyCourt és a 2B terminál építészeti arculatával harmonizáló utasmóló egyszerre akár tíz keskenytörzsű gép (Boeing B737 és Airbus A320 gépcsalád), vagy három szélestörzsű (Boeing B777 és Airbus A330) és négy keskenytörzsű repülőgép egyidejű kiszolgálására lesz alkalmas. Az új utasmóló a becslések szerint mintegy 5-6 millió fővel növeli meg a budapesti repülőtér éves utasforgalmi kapacitását.

Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központ igazgatója szerint lényeges, hogy máris megkezdhetik az épület zárását a tetővel és a homlokzatokkal, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a téli szezonban a belső kialakítással folytassák a munkát. Az igazgató azt mondta, a cél most az, hogy a tavasz vége felé elkészüljön a teljes héj.

Elérte legmagasabb pontját az új utasmóló

Fotó: Budapest Airport

A 2B terminálhoz kapcsolódó utasmóló megépítése az egyik legfontosabb része a Budapest Airport 50 milliárd forintos BUD 2020 elnevezésű repülőtér fejlesztési tervének, melyet a repülőtér üzemeltetője teljes egészében saját finanszírozásból valósít meg 2020 végéig. A B oldali utasmóló megvalósításának összköltsége meghaladja a 7,8 milliárd forintot.