Bontóba kerül az egyik első A380-as

Forrás: g7

 2019. január 07. 19:53

Űgy tűnik, mégsem ír sikertörténetet óriásgépével az Airbus.

Egy új fejezet kezdődik a légi közlekedésben, mondta 2007. október 15-én Tom Enders, az Airbus főnöke, amikor átadta az Airbus A380-as első példányát a Singapore Airlinesnak.

A típus valódi óriás, a turista-, üzleti és első osztály méretétől függően 540-650 utas szállítására alkalmas, ezzel a világ legnagyobb utasszállítója.

Tizenegy év telt el azóta, hogy az európai gyártó óriásgépe elkezdte a Szingapúr-Sydney útvonalon a szolgálatot. Ez a példány most egy francia repülőtéren arra vár, hogy szétszedjék és az alkatrészeket értékesítsék. Az MSN003 sorozatszámot viselő óriást egy repülőgépek lízingelésével, szervizelésével és újrahasznosításával foglalkozó cég, a Tarmac Aerosave szállíttatta néhány hónapja Dél-Franciaországba - írja elemzésében a g7 portál.

A repülőgép tulajdonosa a Dr. Peters alapkezelő, amely 200 millió dollárért vásárolta meg és adta bérbe a Singapore Airlinesnak. A tízéves szerződés 2017 októberében járt le, és az ázsiai légitársaság nem hosszabbította meg a szerződést. Az alapkezelő azóta próbálta a gépet újra bérbe adni. Több légitársasággal is tárgyalt, de végül egyiknek sem kellett.

Tavaly nyáron döntött úgy az alapkezelő, hogy szétszerelteti a gépet, és így próbál valamennyi pénzhez jutni. Nagy kérdés, hogy miért jutott erre a sorsra egy viszonylag fiatal repülő. Heinrich Großbongardt hamburgi légügyi szakértő a német WAZ-nak azt mondta, hogy a gépek átlagosan 20-40 évig üzemelnek. Az Airbus A380 másodpiaca azonban totálisan halott. A személyszállítók egyik lehetséges utófelhasználása a teherszállítás, ezt a típust azonban nem lehet átalakítani.

Használtan már nem kell senkinek

Fotó: wikipedia

De nem csak a másodpiaccal vannak gondok. Az Airbus 2015 óta mindössze egyetlen megrendelést kapott az A380-asra. Tavaly az Emirates légitársaság rendelt meg 20 darabot, és további 16-ra kötött opciós szerződést. A legnagyobb gond, hogy ezeket a nagy gépeket csak bizonyos viszonylatokon lehet gazdaságosan használni. Általában a hosszú távú repülőutakon érdemes bevetni őket, de ezek száma véges, és nem növekszik rajtuk az utaslétszám.

Azoknak a légitársaságoknak éri meg az A380-as, amelyek üzletpolitikájukat is a típushoz igazították. Az Emirates vásárolta meg az óriásgépek mintegy felét, összesen 108 repülőt, és részben ezzel Dubajt központtá tette a transzkontinentális utasok számára: rengetegen szállnak itt át.

Az Airbus egyelőre kivár, a jelenlegi tervei szerint 2025-ig tovább gyártja a típust, igaz, a kapacitást durván visszavágta: míg korábban évi 27 repülő készült, ma már csak hat. Ezt is kizárólag annak köszönheti, hogy az Emirates újabb gépeket rendelt.

Ahogy az MTI korábban beszámolt róla, az Airbus azért fejlesztette ki 11 milliárd eurós befektetéssel az A380-ast, mert a tanulmányok azt mutatták: az utasforgalom folyamatosan emelkedni fog, a repülőtéri infrastruktúra és a leszállási résidők viszont ezt nem tudják követni, ezért nagyobb gépekre lesz szükség. Az európai légitársaságok közül az Airbus részvényes országainak fő légitársaságai, a British Airways, az Air France és a Lufthansa vásárolt a gépből.

A 72,7 méter hosszú, 24 méter magas és 79,7 méter szárnyfesztávolságú gép a valaha volt legnagyobb utasszállító repülőgép. Nagyobb az ikonikus, a repülést az 1970-es években forradalmasító Boeing 747-es Jumbo Jetnél is. A 276 tonnás, négy hajtóműves A380-800-as több mint 15 ezer kilométeres hatótávolságú.