Ebben a tíz országban nem várják el a borravalót

Forrás: turizmus.com

 2024. február 02. 12:27

Tíz ország, ahol egyáltalán nem várják el a borravalót a vendéglátóhelyeken és a szállodákban, sőt néha még sértésnek is veszik.

Általában országról országra változik, hogy milyen összegben, kinek és hogyan illik borravalót fizetni, és egyáltalán kell-e. A Reisereporter összeállításában szereplő tíz országban egyáltalán nem várják el a borravalót, sőt van, ahol sértésnek veszik.

 

1. Japán

Japánban nemcsak nem szokás a szolgáltatás jó minőségét borravalóval jutalmazni, hanem egyenesen udvariatlanság is. A jó minőség ugyanis alapértelmezett és magától értetődő az országban. A borravaló adásának kultúráját csak néhány utazásszervező és szálloda ismeri, de ott is csínján érdemes vele bánni. A legbiztosabb tehát, ha Japánban elfelejtjük a borravaló intézményét.

 

2. Svédország

A skandináv ország úttörő a kártyás fizetések terén, de nemcsak a készpénz számít itt szokatlannak, hanem a borravaló is. Az éttermekben, kávézókban, bárokban és szállodákban egyáltalán nem várják el. Ha a kapott szolgáltatás olyan kiemelkedő színvonalú volt, hogy szeretnénk valahogy kifejezésre juttatni az elégedettségünket, akkor megtehetjük, hogy enyhén felfelé kerekítjük a számla végösszegét, de ez egyáltalán nem kötelező. Svédországban magasak a fizetések, az árak pedig tartalmazzák a kiszolgálás díját.

 

3. Dánia

Dániában hasonló a helyzet, mint Svédországban, az árak magukban foglalják a kiszolgálás díját. A dánok nem tartják udvariatlanságnak, ha a vendég borravalót ad, de az ilyesmi nem nagyon szokás itt, 5 százaléknál magasabb összeggel megfejelni a számlát pedig pláne nem. Bőven elég, ha kedvesen megköszönjük a szolgáltatást.

 

4. Új-Zéland

A társaságkedvelő és segítőkész új-zélandiak a munka világában előnyben részesítik a lapos szervezeti struktúrákat. A borravaló nem igazán terjedt el a kultúrájukban, és nem is várják el. A legtöbb vendéglátóhelyen tehát elegendő, ha a számlán szereplő összeget egyenlítjük ki.

Van azért kivétel: az emelt szintű éttermekben, valamint a taxisoknak szokás adni 10 százalék borravalót.

Vannak olyan országok, mint például Japán, ahol udvariatlanságnak veszik, ha valaki borravalót ad

Fotó: 123rf.com

5. Szingapúr

A világ egyik leggazdagabb országában sem szokás a borravaló, sőt a repülőtéren például tilos is. A szállodákban és az éttermekben az árak tartalmazzák a 10 százalékos szolgáltatási díjat a 7 százalékos áfával együtt.

 

6. Finnország

A laza életvitelű finneknél ugyancsak nem szokás borravalót adni, az ország távolabb fekvő területein pedig egyenesen ajánlott megfeledkezni róla, mivel ott teljesen ismeretlen ez a gesztus, és félreértésekhez vezethet. A turisták által látogatott területeken és helyeken sincs szükség borravalóra, legfeljebb a szállodában az ajtónállónak szoktak némi aprót csúsztatni.

 

7. Kína

A kínai kultúra nem ismeri a kötelező összegen felül adott juttatás intézményét, ezért a borravaló számukra alapvetően nem elfogadható. Az esetlegesen kapott borravalót gyakran mereven elutasítják, sőt sértésnek veszik.

Persze a nagyobb turisztikai forgalommal rendelkező helyeken, ahol sok nyugati turista fordul meg, kicsit más a helyzet, itt a szállodai alkalmazottak és az idegenvezetők gyakran már elvárnak egy kis összegű pluszjuttatást.

 

8. Dél-Korea

A dél-koreai bárokban és éttermekben akár zavarba is lehet hozni a személyzetet a borravalóval, mivel azt csak a piros lámpás negyedek vendéglátóhelyein osztogatják. A taxisok ellenben szívesen elfogadnak egy kis extra juttatást.

 

9. Izland

A tündérek és trollok hazájában sem kell borravalót adni. Az emberek szinte mindent hitelkártyával egyenlítenek ki, a szolgáltatási díj pedig általában benne van az árakban, és a pincérek sem várnak el extra díjazást.

A borravaló adásának gesztusát azonban nem tekintik sértésnek, sőt egyes kávézók és éttermek egy edényt is kihelyeznek a vendégtérben erre a célra, de azt nem várják el, hogy ebbe tegyünk is valamit.

 

10. Norvégia

A többi skandináv országhoz hasonlóan itt sem szokás a borravaló, a szolgáltatási díjat a vendéglátóhelyeken és a szállodákban is beépítik az árba.

Ha mégis szeretnénk borravalót adni, nem sértünk meg vele senkit. A javasolt mérték ilyenkor 5 százalék, de azt is megtehetjük, hogy a következő páros számra felkerekítjük az összeget.