Börtönbüntetést kaptak a brüsszeli reptéren hamis teszttel lebukott utasok

Forrás: MTI

 2022. január 06. 11:14

A brüsszeli illetékes bíróság börtönbüntetésre ítélt 16 utast, aki az elmúlt hónapokban meghamisított negatív koronavírusteszt-eredményről szóló igazolást mutatott be a brüsszeli nemzetközi repülőtéren azért, hogy külföldre utazhasson. Az elmúlt hónapokban 820 ember füleltek le.

A szerdán meghozott ítélet a vádlottak első csoportját érinti azon 160 ember közül, akinek bíróság előtt kell számot adnia a hamis koronavírusteszt-eredményről szóló igazolással történt visszaélés miatt – írta a La Libre Belgique című belga napilap.

A beszámoló szerint az elmúlt hónapokban mintegy 820 embert vettek őrizetbe a brüsszeli repülőtéren. Valamennyien hamis tanúsítvánnyal próbáltak külföldre utazni. Közülük közel hétszázan fogadták el a hatóságok által kiszabott 750 eurós (mintegy 270 ezer forint) büntetést, ezért nem kellett bíróság elé állniuk.

A büntetést be nem fizető, a vádlottak első csoportjába tartozók közül 12 nem jelent meg a tárgyaláson. Közülük 11-et hat hónap börtönbüntetésre és 1600 eurós (mintegy 600 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték. A tizenkettedik vádlott a pénzbírság megfizetése mellett egyéves börtönbüntetést kapott, ugyanis a tervezett utazás időpontjában, illetve a hamis igazolás bemutatásakor a koronavírus aktív hordozója volt.

Az elmúlt hónapokban 820 ember füleltek le a brüsszeli nemzetközi repülőtéren, akik hamis koronavírusteszt-eredményt mutattak be

Fotó: 123rf.com

A tárgyaláson és az ítélethirdetéskor jelen lévő négy vádlott közül az egyik utast – aki azt állította: nem tudott arról, hogy hamis igazolást mutat be – hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 800 eurós (mintegy 300 ezer forint) pénzbüntetésre ítéltek. A jelen lévő további három vádlottat 60 órás közmunkára, és egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A bíróság az ítélet indoklásában megállapította, hogy a vádlottak "szándékosan veszélyeztették a társadalmat azzal, hogy saját utazási szándékukat a közérdek fölé helyezték". A vádlottak viselkedése "nemcsak, hogy aszociális, hanem mások életét is veszélyeztette" – tették hozzá.

A napilap az elítéltek állampolgárságát nem közölte.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint ismét meredeken emelkedik a koronavírussal frissen megfertőzöttek száma Belgiumban. Az elmúlt hét napban naponta átlagosan 11 132 új fertőzéses esetet jelentettek, ami 79 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest.