Bővítik a kolozsvári repteret

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. február 10. 12:04

Románia második legforgalmasabb légikikötője egyre szűkösebb az utasok, a személyzet és a gépek számára, ezért bővítési munkálatokba kezdenek.

A Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Reptér tulajdonosa, a megyei tanács közleményben tudatta, hogy a közbeszerzési pályázat lezártával aláírták a kivitelezési szerződést a nyertes konzorciummal. A munkálatok során az utasterminál 7.200 négyzetméterrel bővül, a gépek parkolója pedig 9.000 négyzetméterrel. Emellett két új beszállási kapu áll majd a külföldre induló utasok rendelkezésére, a belföldi járatokhoz pedig plusz egy kaput alakítanak ki, és mindegyik a legmodernebb biztonsági rendszerrel lesz ellátva.

A beruházás összege megközelíti az 50 millió eurót, ennek 60 százaléka uniós és központi költségvetési forrásból érkezik majd a közlekedési tárcán keresztül. A tervek szerint a bővítési munkálatokat 2023 végéig kell lezárnia a pályázatot elnyerő konzorciumnak.

kolozsvarrepter

A tervek szerint a reptér két új nemzetközi és egy belföldi kapuval bővül 2023 végéig

Fotó: Aeroportul International Avram Iancu Cluj

A kolozsvári légikikötőben 2022-ben 2,64 millió utas fordult meg, s ezzel Bukarest-Otopeni mögött a második legforgalmasabb reptér Romániában. David Ciceo, a megyei tanács elnöke a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, céljuk 2023-ban a hárommilliós utasforgalom elérése, ám a megnövekedett járatok, az egyre zavaróbb zsúfoltság – az utasok és a személyzet számára is – miatt elengedhetetlenné vált a fejlesztés.

A kolozsvári reptérről 38 külföldi desztináció érhető el, az országban pedig Bukarest és Constanţa a két célállomás, de a nyári szezonban további menetrendszeri és charterjáratok is beállnak a sorba.