Bővítik a prágai Václav Havel nemzetközi repülőteret

Forrás: MTI

 2019. október 21. 13:57

Kibővítik és korszerűsítik a prágai Václav Havel nemzetközi repülőteret, hogy 2035-ben már évi 23 millió utas kezelésére legyen alkalmas.

Erről Václav Rehor, a Letiste Praha részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke beszélt Prágában, a cseh gazdasági kamara szakmai kerekasztal-beszélgetésén.

A repülőtér idén 17,7 millió utast kezel, 5,8 százalékkal többet, mint tavaly. Václav Rehor szerint a repülőtér jelenleg kapacitáshiánnyal küzd, az idén a leszállások mintegy 10 százalékát volt kénytelen emiatt elutasítani. Az utasforgalom növekedése 2013 óta folyamatos.

A repülőtér legnagyobb beruházása az új le-, illetve felszállópálya megépítése. Ez párhuzamos lesz a jelenlegi pályával. További komoly fejlesztés lesz a biztonsági ellenőrzések központosítása és az utasterminálok számának bővítése a jelenlegi háromról ötre. Tovább bővítik a repülőgépek állomáshelyeinek számát is.

A prágai repülőtér fejlesztésének látványterve

Fotó: www.future.prg.aero

Vladimír Kremlík közlekedési miniszter elmondta, hogy 2028-ig elkészül a Prágát a repülőtérrel, illetve a közeli Kladno várossal összekötő villamosított vasútvonal is. A fővárosból a repülőtérre való kijutás ezzel felgyorsul, mindössze 25 percet vesz majd igénybe.

A tervek szerint a járatok tízpercenként indulnának mindkét végállomásról. A vasútépítés tervezett költsége megközelíti a 40 milliárd koronát (520 milliárd forint) – ismertette a miniszter.