Bővítik a stockholmi Arlanda repülőteret

Forrás: turizmus.com

 2015. január 05. 13:31

A svéd fővárostól 40 kilométerre található Arlandára, a svédországi turizmus szívére, 13 milliárd svéd koronát költenek a befektetők.

Több utast fog majd a repülőtér befogadni és könnyebb lesz a megközelíthetősége is.  A munkálatok már tavasszal megkezdődnek – adja hírül a Dagens Nyheter svéd napilap. - Az új reptér elsősorban az utazók számára lesz komfortosabb, de a légitársaságoknak is fontos, hogy a turisták nyugodtan készülődjenek a felszállásra, és legyen idejük a vásárlásra vagy egy – Svédországban különösen elengedhetetlen - kávé megivására.

2014-ben hozzávetőleg 22 millió utas fordult meg Arlandán, amelyet eredetileg nem ekkora utaslétszámra terveztek. Nem nehéz megjósolni azt sem, hogy a légi forgalom évről-évre bővülni fog. Az új típusú repülők 20-25 százalékkal több utast tudnak befogadni, de kevesebb üzemanyaggal repülnek, és kisebb mértékű a zajt keltenek, mint a régiek. 2040-re már 35 millió légi utasra számítanak. Ügyes szervezéssel szeretnék megakadályozni az utasok hosszú vándorlását, az egyik kaputól a másikig.

A repülőtér közvetlen közelében fog megépülni az Office One, egy nagy konferencia- és irodaközpont. Főleg a multinacionális vállalatoknak szól majd mindez, akik lehet, hogy belvárosi irodáikat ideköltöztetik a repülőtér közelébe, hogy külföldi üzletfeleiknek be se kelljen utazni a fővárosba a tárgyalások és meetingek miatt.

A repülőtér környékét is fejlesztik, ebből következően megduplázódnak az ottani munkalehetőségek. A mostani 20 ezerhez képest, pár évtized múlva 50 ezer ember fog majd dolgozni Arlandán, és a környező munkahelyeken. A mostani tendencia az, hogy városok nőnek fel a repülőterek közelében. Régen a kikötők és a vasutak állomásai közelében épültek meg kisebb-nagyobb települések.