Bővült az utasforgalma Európa főbb hálózatos légitársaságainak az első negyedévben

Forrás: MTI

 2016. április 12. 16:49

Bővült az utasforgalma Európa fő hálózatos légitársaságainak az év első három hónapjában a 2015-ös első negyedévihez képest, a legnagyobb mértékben az Iberia, a British Airways és az Aer Lingus tulajdonosa, az International Airlines Group (IAG) forgalma nőtt.

A légitársaságok honlapján közzétett negyedéves jelentés szerint az IAG volt az egyetlen társaság, amely kétszámjegyű bővülést tudott elérni, utasforgalma 10,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Míg 2015 januárja és márciusa között 16,6 millióan, addig idén 20,3 millióan választották a csoport valamelyik légitársaságát. A kapacitásokat 5,2 százalékkal bővítették, a járatok átlagos töltöttsége pedig 1,5 százalékponttal 78,9 százalékra javult.

Az utasforgalom alapján legnagyobb légitársaság, a Lufthansa 3,6 százalékkal 22,3 millióra tudta növelni utasai számát. A kapacitásokat viszont ennél nagyobb mértékben, 6,6 százalékkal bővítették, így a járatok átlagos töltöttsége 0,9 százalékponttal 74,9 százalékra csökkent.
Az Air France-KLM utasszáma az első negyedévben 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 18 millióra nőtt. A holland-francia cég óvatosan, 1,1 százalékkal növelte csak a kapacitásokat, így a járataik töltöttsége 2 százalékponttal 84,5 százalékra javult.