BUD + LOT: bíznak a jövőben

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. március 10. 14:05

A koronavírus-járvány okozta forgalom-visszaesés nem lesz tartós, az idei évben összességében az eredetileg tervezett 7%-os növekedést tudja tartani a Budapest Airport, nem kis részben a LOT hamarosan induló új járatainak köszönhetően – hangzott el egy keddi rendezvényen.

A Budapest Airport és a LOT lengyel légitársaság munkatársai közös workshopon mutatkoztak be az Aria Hotel Sky Note Barban.

A Budapest Airport járatfejlesztésért felelős munkatársa, Saly Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy 2015 és 2020 között 57%-kal nőtt a repülőtér forgalma, ami az uniós átlag több mint kétszerese. Az idei évre 7% volt a korábbi prognózisuk, ami továbbra is reálisnak tűnik, miután idén januárban és februárban 14-15%-os volt a bővülés.

A szakember szerint a koronavírus-pánik elmúltával újra élénkül majd a forgalom, és az év második felében kompenzálni tudják a most érezhető visszaesést. Így teljesíthető lesz szerinte a kitűzött 17,3 millió utas elérése idén.

A repülőtéren számos fejlesztés történt a közelmúltban – ezek közé tartozott a tíz utasmólót tartalmazó Pier B 2018. szeptemberi avatása, illetve a Pier 1 első fázisának idén januári átadása. Utóbbin hat új gyalogos beszállító kapu készült el, a második fázis nyár elejére valósul meg, akkorra létrejön a közvetlen fedett kapcsolat a főépülettel, üzletek, dohányzóterasz, központi csarnok és három mosdóblokk is elkészül.

A beruházásokon túl az utaselégedettség és az ügyfélélmény növelését is célul tűzte ki a Budapest Airport. Ennek érdekében igyekeznek új csatornák megnyitásával gyorsítani az utasellenőrzést. A cél, hogy az átlagos várakozási idő 10 perc alatt legyen. Bevezették a várakozásiidő-kijelzést, és a laptopot sem kell már kivenni ellenőrzéskor a csomagból. Újabb ivókutakat hoztak létre és kínai-barát fejlesztések is történtek.

A LOT értékesítési csapata: Németh Zsolt, Nagy Gergely és Antoni Krisztián, valamint Gerzanics Nikolett és Saly Sándor a BUD képviseletében

Fotó: turizmus.com

 

Utasbarát fejlesztések

Az idei utasbarát fejlesztések közé tartozik az önkiszolgáló csomagfeladás bevezetése, amely a tervek szerint májusban indulhat. Az is elhangzott, hogy 2019 nyarán létrehozták a terminálinformációs csoportot, amelynek 30 munkatársa fogadja az érkező vagy induló vendégeket. Ők mindent megteszek azért, hogy elkerüljék a sorok kialakulását. Az önálló csomagfeladás bevezetése után abban is segítenek majd az utasoknak.

Miközben a LOT a Budapest Airporton a teljes utasforgalom 2,5%-át adja, a hosszútávú járatok piacán a részesedése eléri a 12%-ot. 2019-ben egyetlen év alatt 52%-kal nőtt a légitársaság utasforgalma Budapesten.

Ebben közrejátszott, hogy a légitársaság 2018-ban egy új gyűjtő-elosztó központ kialakításába kezdett Budapesten, és azóta sorra nyitotta az új közvetlen járatokat a BUD-ról. Krakkó, New York és Chicago társult az első évben a régóta jól megszokott varsói járat mellé, majd tavaly Szöul és London City következett. Az idén a tervek szerint már 13 útvonalat repül a LOT Budapestről.

 

Hazai specialitások a LOT várójában

Katona Zoltán, a LOT product managere a légitársaság nemrégiben megnyitott ferihegyi reptéri üzleti váróját mutatta be. Mint elhangzott, a 200 nm-es lounge a LOT mellett a Star Alliance légi szövetség utasait is kiszolgálja. A várón belül mosdó, zuhanyzó, bisztró, relax box is megtalálható.

Katona Zoltán kiemelte, hogy nagyon jó visszajelzések érkeztek a hideg-meleg ételválasztékkal kapcsolatban, amelyeket helyben készíti el séfjük. A jövőben hazai régiók jellegzetes termékeinek bemutatkozása is várható a büfépulton. A lounge-ot egyébként a premium economy és a turistaosztály utasai is használhatják egyszeri díj ellenében.

 

Új értékesítői csapat a LOT-nál

A LOT nemrégiben átalakult értékesítési csapatát Németh Zsolt, Nagy Gergely és Antoni Krisztián képviselte a rendezvényen. Elsőként Nagy Gergely mutatta be a LOT termékkínálatát. Mint elhangzott, a légitársaság 2019-ben 131 úti célba repült, ezek közül 14 volt hosszútávú járat, 10 millió utast szállítottak 94 repülőgéppel.

A szakember a Boeing 737 MAX típusok földre kényszerülésével kapcsolatban elmondta, hogy májustól megérkeznek a flottába az Embraer típusú repülőgépek, így semmi sem veszélyezteti a további új járatok beindítását.

Szóba került a német szabadidős légitársaság, a Condor felvásárlása is, amelyet a versenyhivatal már jóváhagyott. A szakember szerint az együttműködésből hasznos szinergiák születhetnek.

 

Új járatok Budapestről

Antoni Krisztián a járathálózat újdonságait foglalta össze. Varsóba napi hat járat közlekedik, London Citybe pedig heti 12, a szöuli járatot ellenben április 8-ig felfüggesztették. Ugyanakkor Varsón keresztül még el lehet oda utazni, aki lemondja, az visszatérítést is kérhet.

Az idén számos új járat indul Budapestről: március végétől indul Brüsszel, Stuttgart, Bukarest és Szófia. Prága és Belgrád május végétől, Dubrovnik és Várna pedig június 7-től kerül be a hálózatba.

Szóba került a LOT által Budapestről egyedüliként kínált járat a London City reptérre. Mint elhangzott, a kis, családias repülőtérről csomag nélkül tíz perc alatt ki lehet jutni, a metróval pedig ugyanennyi idő alatt a londoni belváros jó része elérhető. Fontos úti cél a hálózatban New York, ahová jelenleg heti három, áprilistól heti négy, májustól pedig heti hét járat közlekedik Budapestről.

Németh Zsolt a csoportos foglalásokkal kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a hallgatósággal. Mint mondta, G osztályra kell lekérni a csoportokat, a minimum létszám turistaosztályon tíz, prémium economyn pedig hat fő.

A koronavírus-járvány miatt a március 31. előtti foglalások ingyenesen módosíthatók április 24-ig. Az idén forgalomba álló új járatok miatt forgalombővülés miatt további 20 főt vesznek még fel a cég budapesti call centerébe. Az ő belépésükkel dedikált csoportfoglalási helpdesk is lesz majd.

A workshop sorsolással zárult, a fődíj szerencsés nyertese, Major Anett, a BCD Travel country managere egy londoni hétvégével lett gazdagabb

Fotó: BUD