BUD-visszavásárlás: A választások előtt nem történik meg

Forrás: MTI/Turizmus.com

 2021. december 14. 10:12

A visegrádi országok, valamint Franciaország vezetőinek egyeztetését követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról is.

Még októberben adtunk hírt róla, a magyar fél vételi szándéka végérvényes, még karácsony előtt szerződni akart. A konzorciumnak az állam mellett a Mol és az Indotek csoport a tagja, de ha úgy alakul, a kormány készen áll a százszázalékos tulajdonszerzésre – írtuk akkor.

A miniszterelnök azonban december 14-én közölte: egyelőre úgy látja, hogy ezt az üzletet a választások előtt semmiképpen nem ésszerű nyélbe ütni tekintettel a magas inflációra és a nemzetközi pénzügyi helyzet bizonytalanságára. "Tehát megvárjuk a választásokat, és majd utána döntünk erről" – mondta.

Az októberi hírek szerint a legutóbb kínált 4,44 milliárd eurós árra szinte biztos volt, hogy rábólint a külföldi eladói kör. A kormány azért kezdte meg a tárgyalásokat a repülőtér megvásárlásáról, mert szerintük tarthatatlan, hogy az ország külföldi szereplőknek legyen teljes mértékben kiszolgáltatott a nemzeti repülőterét illetően. A kormány leginkább azt kritizálja, hogy a budapesti repteret kizárólag befektetésként kezelik, stratégiai megközelítés nélkül.

bud

A kormány a választások után térne rá újra a visszavásárlás kérdésére

Fotó: Budapest Aiport / Baranyi Róbert

A Budapest Airport legnagyobb részvényese jelenleg 55,44 százalékkal a német AviAlliance GmbH, amely lényegében egy kanadai nyugdíjalapot képvisel, a Malton Investment PTE szingapúri tőkealap 23,33, a Caisse de dépot et placement du Québec (ugyancsak kanadai nyugdíjalap) pedig 21,23 százalékban érdekelt.

A megvásárlás esetén a magyar államnak minimum 51 százalékos részesedése lesz, de a végső szám ennél jóval magasabb lehet.