Ilyen turistabusz-parkolót tervez a budai Várnál az I. kerület

Forrás: turizmus.com

 2021. március 31. 18:46

2021 végén megkezdené a kivitelezést, a jövő év első felében pedig megnyitná a Várba érkező turistabuszok elhelyezésére szánt parkolót a Mészáros utcában a Budavári Önkormányzat. A turistabusz-parkolóval kapcsolatos elképzeléseit online fogadóórán ismertette az önkormányzat hétfőn.

Az érdeklődők Facebookon feltett kérdéseire V. Naszályi Márta polgármester és Csobánczy Gábor, a kerület idegenforgalomért és EU-kapcsolatokért felelős alpolgármestere válaszolt.

Az oline fogadóóra apropóját az adta, hogy elkészült az a megvalósíthatósági tanulmány, amely megállapítja, hogy a kerületben megjelenő turistabuszok okozta káoszt kezelni tudná, ha az önkormányzat bérbe venné a MÁV-tól a Mészáros utcában, a MOL benzinkút utáni szakaszon található területet, és ott alakítana ki parkolót a buszok számára.

Csobánczy Gábor elmondta: a pandémia előtt volt olyan nap, amikor 300 turistabusz is érkezett a kerületbe, sőt többségük kétszer ment fel a Dísz térre, először, amikor kitette az utasokat, majd amikor felvette őket, közben pedig a környéken várakozva okozott tumultust. A Várkert Bazárnál és a Palota útnál épült mélygarázsokban nem férnek el ezek a buszok.

 

Csak a Mészáros utcában parkolhatnának a buszok

Az önkormányzat az áldatlan helyzet megoldása érdekében állandó és kizárólagos buszparkolót szeretne kialakítani a kerületben. A buszok számára sehol másutt nem lesz biztosítva parkolási lehetőség, a jelenlegi autóbusz-parkolóhelyeket lakossági parkolóhelyekké alakítják át.

A tanulmány által vizsgált, kb. 440 méter hosszú részen a Déli pályaudvar külső, régóta használaton kívül lévő vágányai futnak, a tervek szerint ezt a területet teszik rendbe és alakítják át, zöldfelületekkel, fasorral körülvéve.

A Mészáros utcai turistabusz-parkolóban 62 busz férne el (látványterv)

Fotó: Budavári Önkormányzat

A megvalósítás kapcsán elhangzott, hogy a parkolót egy különleges alappal készítenék el, a síneket nem szednék fel, hanem egy speciális rétegrendű, gyorsan bontható, de mégis nagy teherbírású felületet helyeznének el felettük. A tervek szerint két bejáratot hoznának létre, egyet a MOL benzinkút felőli oldalon, egyet a Shell töltőállomásnál, az egyiken hajtanának be a buszok, a másikon pedig ki a Hegyalja út felé.

A területen 62 turista-, illetve volánbusz fér el. Kialakítanának egy, a turistákat kiszolgáló helyiséget, büfét, konyhát, vizesblokkot és egy rendezvénytermet is, valamint az épülethez kapcsolódóan egy 25-30 gépjármű elhelyezésére alkalmas, a MÁV oldal felől egy külön gazdasági bejáraton át megközelíthető parkolót. A sofőrök számára felújítanának és fogadóépületté építenének át egy régi vasúti épületet.

 

Előzetes időpontfoglalást vezetnek be

Az elképzelés az, hogy a buszok nemcsak jobbra kis ívben, hanem balra nagy ívben is bekanyarodhatnak majd a Mészáros utcába, így az autópálya felől érkező buszok közvetlenül meg tudják közelíteni a parkolót, nem kell bemenniük a városba. Gyalogosan a gyalogoslépcsőn lehetne megközelíteni az utcát. A Mészáros utca felé a parkoló teljes hosszában zajvédő fal épülne. (Lásd a látványterveket az online fogadóóráról készült videóban 8:56-nál – a szerk.)

A parkolóba előzetesen, online kell majd időpontot foglalni, ami lehetővé teszi, hogy időben jobban elosztva jelenjen meg a napi buszmennyiség. Számos külföldi példa igazolja, hogy a buszok számát így lehet a legjobban szabályozni.

A parkolóban három le- és felszállóhelyet terveznek kialakítani, amelyekben öt perc alatt kell megoldani az utasok le- és felszállítását, ezt az időtartamot szakértőkkel konzultálva állapították meg.

A turistabuszokkal érkező turisták szállítását 48-52 fős elektromos buszokkal oldanák meg, amelyek a Mészáros utca – Citadella – Várkert Bazár – Vár – Mészáros utca útvonalon közlekednek majd. Ezekből 30-35-öt tervez beszerezni az önkormányzat.

A parkolóban az éjszakai órákban a Volánbusz tárolna kb. tíz autóbuszt, itt parkolnának az elektromos buszok, és itt tervezik ezek töltését is. Egy távolabbi elképzelés, hogy a buszok fölé napelemrendszert helyeznek el, amely napközben megtermeli az igényelt árammennyiséget.

 

A turisztikai szakmával is egyeztetnek

Az alpolgármester szerint megpróbálnak minél több turisztikai érdekképviselettel egyeztetni, eddig a buszos vállalkozókkal, idegenvezetőkkel, tour operatorokkal tárgyaltak.

A parkolódíjakról és az elektromos buszok használatának díjáról még nem tudtak nyilatkozni a kerület vezetői, de mint Csobánczy elmondta, törekedni fognak rá, hogy ezek minél optimálisabbak és kedvezőbbek legyenek. Az utaztatók számára is kiszámíthatóbb rendszer szerinte azt is elősegíti, hogy a turisták a pandémia előtti átlagos 47 percnél többet töltsenek a Várban, ami az önkormányzat kifejezett célja.A tervek szerint idén áprilisban már alá is írnák a 15 évre szóló bérleti szerződést a MÁV Zrt.-vel, a kivitelezés év végén kezdődhetne meg, a parkoló megnyitására pedig 2022 első felében kerülhetne sor. Teljes egészében persze csak 2023-ra épülhet ki a rendszer, az elektromos buszokat például reálisan addigra tudják beszerezni. Mivel a beutaztató irodáktól nem lehet elvárni, hogy módosítsák a partnereikkel már évekkel előre megkötött szerződéseiket, a turistabuszok addig elvihetik az utasokat a Várba.

Az önkormányzat idei költségvetésében 500 millió forint céltartalékot képeztek a projekt egyik felének finanszírozására, a maradék összeget a jövő évi költségvetésben különítenék el. Az önkormányzat bízik abban, hogy kormányzati támogatást is kap a projekthez, amelynek költségei egyébként az összes számítás alapján néhány éven belül megtérülnének.

 

Azt ígérik, nem lesz nagyobb a környezetterhelés

V. Naszály Márta a zaj- és légszennyezettség várható alakulása miatt aggódó környékbeli lakókat azzal nyugtatta, hogy ez a turistabusz-forgalom eddig is ott volt a Mészáros utcánál, nem lenne nagyobb a terhelés. Ráadásul a parkolóban elő tudják írni, hogy a buszok ne járassák a motort, és azt is tudják szabályozni, hogy milyen környezetvédelmi besorolású busz hajtson be oda, ezek mind a terhelés csökkenését eredményezik.

A Lánchíd lezárásával megszűnik a kerületen át történő ingázás, ami érezhető lesz a Mészáros utca forgalmán is. A Fővárosi Önkormányzat közlekedési koncepciója pedig abba az irányba halad, hogy a Lánchídon annak felújítása után se legyen személygépjármű-forgalom– tette hozzá.

Csobánczy Gábor szerint a parkoló kapacitása révén bizonyos mértékig a turisták számát is lehet kontrollálni, a parkoló ugyanis kb. azt a napi terhelést tudja kezelni, amely 2016 és 2019 között volt tapasztalható. Ezt egy határértéknek tartják, ennél többet fizikálisan nem tud felvenni a kerület – hangsúlyozta.