Újabb 17 milliárd forint értékű fejlesztés indul a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2024. május 14. 15:12

Újabb, 17 milliárd forint értékű beruházássorozat indul májusban a budapesti repülőtéren, amelynek keretében felújítják a műemlékvédelem alatt álló 1. Terminált és a 2. Terminálhoz kapcsolódóan is több infrastrukturális, kapacitásnövelő és minőségfejlesztő beruházás kezdődik.

A repülőteret üzemeltető Budapest Airport közleménye szerint a 2. Terminál közvetlen közelében, a bejárattól rövid sétatávolságra található többemeletes parkolóház tervezése már folyamatban van, a Relax parkoló az első fázisban három emeleten 2000 parkolóhellyel várja majd a járműveket.Emellett május 13-án számos projekt kivitelezési munkái kezdődtek meg: átalakítják a repülőtér csatornahálózatát, valamint bővítik a vízelvezető rendszert, amely évtizedekig szolgálja majd a légikikötő igényeit. Ezzel párhuzamosan új bekötőút épül a BUD Cargo City-hez, ami javítani fogja a cargo kiszolgálást, illetve közvetlen és gyors elérhetőséget biztosít majd a légiáru-kezelő komplexum és az M4-es autópálya között, tehermentesítve a gyorsforgalmi utat.

A növekvő forgalom miatt megkezdődnek a repülőgépek földi kiszolgálásának helyet biztosító új forgalmi előtér kiépítéséhez szükséges földfeltöltési munkák. A jövőben megvalósítandó bővítés 12 légijármű egyidejű kiszolgálását teszi majd lehetővé, és egy jelentős előtérfejlesztés első fázisát képezi – írták a közleményben.

A Budapest Airport repülőtéren tevékenykedő partnerei hamarosan új, modernebb és kényelmesebb irodaházba költözhetnek; azok a bérlők, akik jelenleg ideiglenes telephelyen dolgoznak, egy kétemeletes, 3000 négyzetméter összterületű épületben kapnak új helyet, aminek építése 2024 júniusában kezdődik meg.

Folytatódnak a fejlesztések a budapesti repülőtéren

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A 2. Terminálon található, 2020-ban átadott 1. mólón az eddigi három helyett hamarosan hat beszállítókapunál lesz elérhető az utasok busszal történő beszállításának lehetősége. A 2A Terminál indulási csarnokát szolgáló légkezelő rendszer fő elemeit kicserélik, jelentősen javítva a terület levegőminőségét, különös tekintettel a galériaszintre.

Hamarosan befejeződik a 2. Terminál A oldalán a poggyászkiadó csarnok megújításának újabb üteme is, további kettő új, a régieknél hosszabb és modernebb szalagot helyeznek üzembe. Emellett négy mozgólépcsőt is modernebb típusra cseréltek, valamint a földi és a légi oldali területeken is lényegesen világosabb megjelenést biztosító burkolatcsere történt.Megújul a műemléki védettséget élvező, ikonikus 1. Terminál is. Az épület homlokzatát részlegesen felújítják, az üveg előtetők és felülvilágítók állapotát javítják, a terminál főbb belső tereit és a mellékhelyiségeket felújítják és az épületben használt világítást LED-es megoldásra cserélik.

A biztonsági rendszereket is fejlesztik, hogy bármikor ki tudják szolgálni az utasokat: a B porta környéki, valamint a kisgépes termináltól a 4-es útig terjedő kerítésszakaszt felújítják, a korábbinál is több kamerát helyeznek ki és a terminál felügyeleti rendszere a jövőben teljes mértékben digitális lesz. Az épület környékén kertészeti munkák kezdődnek.

Megújul az 1. Terminál is

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A Budapest Airport közleményében emlékeztet arra, hogy az elmúlt öt évben megvalósult repülőtér-fejlesztések értéke a 130 milliárd forintot is meghaladta.

Az Liszt Ferenc-repülőtéren 2024 első negyedévében több mint 3,4 millió utast kezeltek, 10,2 százalékkal többet, mint a járvány előtti rekordévben, és a növekedés áprilisban sem állt meg: a légikikötője 1,4 millió utast fogadott. Az üzemeltető várakozásai szerint az idei éves utasforgalom várhatóan túlszárnyalja majd a 2019-ben regisztrált 16,2 millió főt, 2030-ra pedig a 30 milliót is meghaladhatja.