Budapest Airport 2C terminál 2020-tól

Forrás: turizmus.com

 2016. október 19. 16:50

Nemzetközi szakmai érdeklődést is kiváltott a Budapest Airport 2-es terminálján üzembe helyezett 6, egyenként 150 ezer euróba kerülő test scanner – tudhatták meg többek között a repülőtéren, október 19-én megtartott workshop résztvevői.

A Budapest Airport az ország különböző városaiban rendszeresen szervez workshopokat, amelyeken az utazási irodák személyesen találkozhatnak légitársaságok, illetve légitársaságokat képviselő GSA-k munkatársaival. Budapesten utoljára 7 évvel ezelőtt tartottak ilyen workshopot, gondolván, hogy a fővárosi utazási irodák bármikor fel tudják keresni a légitársaságokat.

Workshop az 1-es terminál néhai érkezési csarnokában. Dósa Győző felvétele

Azonban kiderült, hogy mégis van igény ilyen találkozókra: az 1-es terminálon 30 asztalnál 9 magyarországi képviselettel rendelkező légitársaság, 7 képviseletet nem üzemeltető légitársaság, 6 GSA, 5 tour operator által működtetett GSA, valamint 8 tour operator fogadta 36 travel agent mintegy 60 munkatársát.

A workshop előtt Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója tartott prezentációt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér eredményeiről és terveiről.

Dósa Győző felvétele

Kiemelte, hogy a forgalom eddigi alakulását figyelembe véve, 2016-ban, várhatóan, több mint 11,2 millió utas fordul meg Ferihegyen, ami rekordot jelent majd. Különösen figyelemre méltó a fejlődés, ha összehasonlítjuk a budapesti repülőtér forgalom növekedését a konkurens városok légikikötőivel. Pedig, a másik három főváros támaszkodhat a nemzeti légitársaság forgalmára

A budapesti, a prágai, a varsói és a bécsi repülőtér forgalmi növekedése 2016. augusztus végéig


A nemzeti légitársaság hiányában is növekvő forgalmat illusztrálja az az adatpár is, miszerint a magyar fővárosból 42 légitársasággal 109 célállomás érhető el, menetrend szerinti járatokkal. Ugyanez a két szám a Malév fennállásakor is csak 32, illetve 85 volt.

Kam Jandu prezentációjából kiemelünk még két beszédes slide-ot, amelyek megmutatják, hogy mely célállomásokkal bonyolítja a legnagyobb forgalmat Budapest.

A 20 legnagyobb forgalmat bonyolító útvonal utaslétszáma (oda – vissza), 2016 eddig eltelt időszakában, illetve az utaslétszám változása az előző év azonos időszakához viszonyítva:

 

illetve, hogy milyen új járatok segíthetik a forgalom további növekedését.

Új járatok és célállomások budapesti indulással

 

A kereskedelmi igazgató részletesen szólt a 2020-ig várható fejlesztésekről, amelyekről a közelmúltban mi is beszámoltunk. Így például a reptéri hotelfejlesztésről, valamint a gyorsabb becsekkolásról.

Újdonság viszont az a 6 test scanner, amely nem csak az utas ellenőrzés biztonságát, hanem az utasok komfortérzetét is növeli. A biztonsági ellenőrzésnél változatlanul mindenkinek át kell lépnie a mágneskapun, azonban, akinél a készülék jelez, azt nem „motozzák" végig, hanem először beléptetik a scannerbe, amely megmutatja, hol, melyik zsebben, vagy testrészen van az a tárgy, amit külön meg kell vizsgálni.

Ugyancsak a már elért eredmények között említette Kam Jandu a gépkocsiparkolók megnövelt kapacitását, valamint, hogy a 38 repülőtéri üzlet és 25 vendéglátóhely mindegyike bérlőre talált, s jelentős forgalmat bonyolít.