A régióban elsőként szerzett 4+-os karbonmenedzsment-tanúsítványt a budapesti repülőtér

Forrás: turizmus.com

 2024. április 22. 14:27

Újabb szintet lépett a környezettudatos működésben a Budapest Airport: a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) Repülőtéri Karbon Akkreditáció rendszerében elérte a 4+ „Átmenet” minősítést.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) által életre hívott Repülőtéri Karbon Akkreditáció az egyetlen globális, intézményileg jóváhagyott program, amely a világ repülőtereinek szén-dioxid-kibocsátását szigorú tanúsítási rendszer segítségével értékeli, egytől ötig terjedő skálán. Ezen a tanúsítási skálán ugrott feljebb a Budapest Airport azáltal, hogy elérte a 4+ „Átmenet” („Transition”) minősítést.

Ez a szintlépés alátámasztja, hogy a légikikötő a működéséből fakadó közvetlen karbonkibocsátást teljes mértékben ellensúlyozza, és partnerei bevonásával is törekszik az emissziók csökkentésére. Emellett a Budapest Airport kijelölt egy hosszú távú, abszolút emissziócsökkentési célt, kidolgozta az érintett felek partnerségi tervét, valamint a Párizsi Egyezményben meghatározott célkitűzésekkel összhangban létrehozta a Karbon Menedzsment Tervet, benne a csökkentési pályával, amelynek mentén az említett célokat megvalósítja – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a repülőtér üzemeltetője.

A Repülőtéri Karbon Akkreditáció 4+ „Átmenet” szintjének eléréséhez a Budapest Airport a saját kibocsátásának csökkentése mellett az elmúlt években újabb elemekkel bővítette a közvetett, a repülőtéren működő vállalatok tevékenységéből származó karbonkibocsátás mérését. Az adatgyűjtés során a repülőtér-üzemeltető figyelembe vette többek között a légijárművek jégtelenítése és az utak, gurulóutak és forgalmi előterek síkosságmentesítése során használt anyagokra vonatkozó információkat, begyűjtötte az építkezések és fejlesztések során az alvállalkozók által használt üzemanyagok mennyiségére, a keletkező hulladék és szennyvíz útjára és kezelésére vonatkozó adatokat.

A mérések emellett a légitársaságok részére kiszolgált teljes üzemanyag-mennyiségre és a repülőtéri dolgozók munkába járási szokásainak feltérképezésére is kiterjednek. Az így kapott átfogó elemzés hozzásegíti a Budapest Airportot ahhoz, hogy partnereivel közösen tovább mérsékelje a repülőtér környezeti hatását, és 2035-re elérje az ACI által kitűzött nettó zéró kibocsátási célt – hangsúlyozták.

A 4+ „Átmenet” szinthez szükséges kritériumokat a programban részt vevő repülőterek mindössze 10%-a, jelenleg összesen 52 légikikötő teljesíti, a közép-európai régióban pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az első, amely magáénak tudhatja ezt a minősítést.

Feljebb ugrott a szén-dioxid-kibocsátást értékelő tanúsítási skálán a Budapest Airport

Fotó: Budapest Airport

A Budapest Airport a közlemény szerint évek óta következetes stratégia mentén, partnereivel szorosan együttműködve csökkenti a repülőtér környezeti terhelését. Folyamatosan bővíti elektromos járműflottáját és fejleszti e-töltő infrastruktúráját, ezzel partnervállalatait is ösztönzi az e-mobilitás fejlesztésére. Ennek eredményeképpen az elektromos járművek töltéséhez 96 töltőpont áll rendelkezésre, a repülőtéren pedig már több mint 130 darab elektromos földi kiszolgáló eszköz látja el a feladatokat nap mint nap. Az elektromos autótöltési lehetőség emellett már az utasok számára is elérhető; a nyilvános parkolókban már 35 töltőhely található.

2023 januárjától a repülőtér áramfogyasztásának 100%-át megújuló energiaforrásból fedezik, folyamatban van egy 7,5 MW teljesítményű, saját napelempark fejlesztése és a légikikötő geotermikus fűtési rendszerének kialakításához szükséges munkálatok előkészítése is – sorolták.

Az eddig megvalósított intézkedéseknek köszönhetően a vállalat az elmúlt tíz évben közvetlen fajlagos szén-dioxid-kibocsátását 70%-nál nagyobb mértékben csökkentette, és a hulladékkezelés terén is kiemelkedően teljesített: 2023-ban a kommunális és csomagolási hulladékának 73%-át újrahasznosította, ami a lakossági arány több mint kétszeresét jelenti. A társaság földgázfogyasztása pedig egy év alatt 22%-kal mérséklődött – írták.