Francia vállalattal közösen veszi meg az állam a Budapest Airportot

Forrás: turizmus.com

 2023. november 30. 12:39

A francia Vinci Airports vállalattal közösen veszi meg a magyar állam a Budapest Airportot az Európai Unió hivatalos lapjában megjelent közlés értelmében. Egy másik hirdetmény szerint a repteret eddig irányító kanadai AviAlliance az athéni reptér teljes irányítását fogja megszerezni.

Az EU hivatalos lapjában megjelent tájékoztatásból az derül ki, hogy a korábbi értesülésekkel összhangban a Budapest Airport Zrt. részvényeit birtokló Airport Holding Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaságot a magyar állam irányítása alá tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a Vinci SA irányítása alá tartozó Vinci Airports kívánja részesedés vásárlása útján megszerezni.

A Bizottság előzetes vizsgálatára alapozva megállapította, hogy a bejelentett ügylet az összefonódás-ellenőrzési rendelet hatálya alá tartozhat, a végleges döntés jogát azonban fenntartja, és az ügyet egyszerűsített eljárás alá vonta.

Az érdekelt harmadik felek a hirdetmény november 28-i megjelenésétől számított 10 napon belül nyújthatják be felmerülő észrevételeiket az Európai Bizottságnak – számol be róla az Airportal.

A francia Vinci Airports céggel közösen vásárolja vissza a magyar állam a Budapest Airportot

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Ugyanezen a napon megjelent egy másik közlemény is, miszerint a Budapest Airportot eddig irányító, kanadai PSP Investments nyugdíjalap tulajdonában lévő AviAlliance az athéni nemzetközi repülőtérben szerezné meg részvényvásárlás útján a teljes irányítást.

Az EB egyszerűsített eljárás keretében arról döntött az ügyben, hogy nem ellenzi a bejelentett műveletet, és azt a belső piaccal és az EGT-megállapodással összeegyeztethetőnek nyilvánítja.

Az AviAlliance jelenleg Budapest és Athén mellett a németországi Düsseldorf és Hamburg reptereit üzemeltető vállalatokban rendelkezik érdekeltséggel, valamint a Puerto Ricó-i San Juan repülőterét üzemelteti.