Rekord utasszámot hozhat a nyári menetrend a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2024. április 02. 13:06

A Liszt Ferenc repülőtér nyári menetrendjében 122 város 130 repülőtere lesz közvetlenül elérhető 39 légitársasággal, még ebben a szezonban új ázsiai útvonal bejelentése várható, az utasforgalom pedig rekordot dönthet idén.

A Liszt Ferenc reptér nyári menetrendjében 122 város 130 repülőtere lesz közvetlenül elérhető 39 légitársasággal – mondta el Bogáts Balázs, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese az AIRportal.hu-nak.

A heti járatsűrűséget nézve 14,3 százalékos, kapacitás tekintetében pedig 8,2 százalékos a növekedés a tavalyihoz képest.

Mindkét nagy európai diszkont légitársaság jelentős, 10 százalék feletti bővülést tervez idén Budapesten, ami kiemelkedő a kontinens légi piacán, különösen annak tudatában, hogy korlátozott az új repülőgépek elérhetősége, és a már meglévő flotta menedzselése során is szembesülnek kihívásokkal a cégek – mondta el a vezérigazgató-helyettes.

A Ryanair 6 új útvonalat jelentett be Budapestről a nyári menetrendre (Milánó-Malpensa, Tirana, Faro, Hahn, Trieszt, Szkiáthosz), valamint 26 meglévő útvonalán növeli a járatok számát, például Alghero, Malaga, Szófia, Berlin, Pisa és Birmingham felé.

A Wizz Air 7 új útvonalon indít járatokat Budapestről a nyáron (Brassó, Brüsszel-Zaventem, Bukarest, Kisinyov, Stuttgart, Valencia, Jereván), emellett 10 meglévő útvonalán növeli a járatok számát, például Milánó, Róma, Bázel, Athén, Madrid, Málta és Nizza felé.

Idén várakozásuk szerint – többek között a változatos utazási lehetőségeket kínáló tavaszi-nyári menetrendnek köszönhetően – meghaladják a 2019-es rekord utasforgalmat.

A 15 legnépszerűbb útvonal esetében átlagban 13,3 százalékkal nő a kapacitás 2024 nyarán az előző év azonos időszakához képest.

A legkiemelkedőbb mértékben Tirana, Catania, Madrid, Alicante, Berlin, Genf, Bázel és Amszterdam irányába nő a járatsűrűség, a holland fővárosba a KLM péntek kivételével már napi 5 járatot üzemeltet majd.

Az éllovas a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is Spanyolország és Olaszország lesz, sőt, ez a tendencia fokozódhat, hiszen a repülőtér diszkont légitársasági partnerei az elmúlt hónapokban újabb bővítéseket jelentettek be ezekbe az irányokba.

A nyári menetrendben 122 város lesz elérhető Budapestről

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Újként került be a nyári menetrendbe Trieszt, Brassó és Jereván, valamint emelkedett a járatsűrűség a már korábban meglévő összeköttetések esetében, például Valencia, Milánó, Alghero, Bari, Róma vagy Nápoly esetében.

Azonban úgy tapasztalják, hogy ahogy a mediterrán régióban egyre forróbbá válik a nyári időjárás, úgy lesznek évről évre népszerűbbek az északi, skandináv úti célok, mint például Helsinki, Riga és Oslo.

A hosszú távú járatok terén jelentős kapacitásemelkedést hoz az idei nyár: Sanghajba az eddigi heti három helyett naponta indulnak gépek, a Korean Air heti háromról négyre növel Szöulba, így a LOT négy járatával együtt heti hét helyett nyolc járat érhető el, míg Peking heti kettőről háromra bővül. Ezenkívül újabb bejelentést várnak a szezonban az ázsiai piacról.

Jövő nyárra pedig a fő cél egy közvetlen észak-amerikai járat visszahozása a kínálatba, erről már tárgyalnak a releváns légitársaságokkal.

Interkontinentális viszonylatban nyugati és keleti irányban is vannak olyan úti célok, amelyekről azt gondolják, turisztikai vagy egyéb gazdasági szempontból relevánsak lehetnek. Észak-Amerikában ilyen lehet New York, Toronto vagy épp Miami, keleti irányban pedig egyes indiai úti célok  – tette hozzá Bogáts Balázs.