Csökkentett üzemmód a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2020. április 03. 10:40

A koronavírus-járvány utasforgalomra gyakorolt rendkívüli hatása miatt a Budapest Airport további változtatásokat vezetett be a terminálüzemeltetésben.

A repülőtér hangsúlyozza napi hírlevelében, hogy az alábbi változtatások mentén továbbra is az utasbiztonság az elsődleges szempont:

1/ A B utasmóló indulási szintje, illetve az érkezési folyosó átmenetileg nem üzemel. Az útlevélellenőrző-kapuk előtti csarnok és az útlevélkezelés azonban változatlanul működik, továbbra is itt – és a 2B Terminál érkező szintjén – zajlik az utasok egészségügyi szűrése (testhőmérséklet-mérése), regisztrálása és Magyarországra való beléptetése.

A B utasmóló indulási szintje, illetve az érkezési folyosó átmenetileg nem üzemel

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

2/ Március végétől a SkyCourt-ban található Heinemann Duty Free üzlet ideiglenesen zárva tart. Ennek okán, valamint a B oldali utasbiztonsági csatornák bővítése miatt, minden induló utas ellenőrzését a 2A Terminálon végzik, ahonnan az átvizsgálást követően egy alternatív útvonalon – a korábbiaktól eltérően nem a bolton át – jutnak a tranzitba.

Továbbra is érvényben vannak a március 18-án bevezetett intézkedések, miszerint:

3/ Az 1-es utasmóló (Pier 1) utasszállítás céljából átmenetileg nem üzemel. Minden schengeni országból érkező utast busszal szállítanak a 2B Terminálra, az induló utasok pedig a 2A Terminál beszállítókapuit használhatják.

4/ Utasfelvételre ideiglenesen kizárólag csak a 2B Terminálon van lehetőség.

A SkyCourt-ban található Heinemann Duty Free üzlet ideiglenesen zárva tart

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

 

Pár nappal tovább tart az I-es futópálya karbantartása

A Budapest Airport az I-es futópálya karbantartási munkálatait március 23-án megkezdte, azonban a minimális forgalomra való tekintettel úgy döntött, hogy az eredetileg tervezett több szakaszos munkavégzés helyett egy ütemben hajtja végre a teljes karbantartást.

Ennek megfelelően néhány nappal tovább, várhatóan április 10-ig kell a pályát zárva tartani.

A pályazár normál üzemelés mellett a megszokottnál jobban érintené a repülőtér szomszédságában fekvő települések lakosságát. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a tavalyi évhez képest a forgalom drasztikus mértékben visszaesett, ami mindössze napi 20 repülőgépet jelent, így a meghosszabbított pályazárás egészen minimális hatást gyakorol a környező települések érintett lakóközösségeinek mindennapi életére.

A II-es futópályát érintő felújítási munkálatok szervezése szintén folyamatban van, azonban a járványra való tekintettel, a repülőtér üzemeltetője nemcsak saját munkatársai, de a bevont vállalkozások munkatársai iránt is felelősséggel tartozik. Mivel az egészségünk megőrzése mindennél fontosabb, így a kettes futópályán elvégzendő munkálatok megkezdéséről a Budapest Airport későbbi időpontban dönt.