Olyan sok utas jön Ferihegyre, hogy módosítani kellett az éves prognózist – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 31. 15:39

Jövőre teljesen magunk mögött hagyhatjuk a Covid okozta fájdalmakat – nyilatkozta a Trend FM műsorában Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. A beszélgetésben a transzatlanti járatok újraindulásáról és a fejlesztésekről is szó esett.

„Jól alakul az idei év, az első hét hónapban több mint 8 millió utast kezeltek a ferihegyi repülőtéren. Ráadásul a július nem pusztán sorozatban az ötödik hónap volt, amikor meghaladta az utasforgalom az egymillió főt, hanem a hetedik hónapban a másfél millió utashoz is közel voltak, ami először történt meg a járvány óta" – beszélt az idei év bizakodásra okot adó eredményeiről Valentínyi Katalin a rádióműsorban.

Hozzátette azt is,hogy az erős nyár folytatásaként erős őszre számítanak, ennek megfelelően prognózisukat is módosították, hiszen az év elején remélt 14,3, milliós utasszámot minden valószínűség szerint meg fogják haladni. Egyértelmű, hogy ebben az olyan nagyrendezvényeknek, mint az atlétikai világbajnokság vagy a Sziget Fesztivál, nagy szerepük volt, de az örvendetes forgalombővülésben a kiutazó forgalom is jelentős szerepet játszik. Sokan utaznak külföldre, az európai nyaralócélpontok és az európai nagyvárosok egyaránt népszerűek.

„Ha ez a tendencia folytatódik, 2024 végére teljesen maguk mögött tudjuk hagyni a Covid okozta fájdalmakat és újra növekedési pályára állhatunk" – emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy Budapestben további, jelentős potenciál rejlik. A Magyar Turisztikai Ügynökség, a Budapest Airport és a légitársaságok egyaránt komoly országmarketinget végeznek, ennek eredményeként az évtized végére akár az évi 30 millió utasszám elérése is reális lehet. A Budapest Airport mind kapacitásban, mind infrastruktúrában is erre készül – emelte ki.

Nagyon jó hír, hogy jövőre várhatóan újraindulhatnak a transzatlanti útvonalak. New York, Toronto, Chicago, Philadelphia a világjárvány előtt mind szerepelt a menetrendben, szeretnék ezeket a járatokat tartósan visszahozni, hiszen az útvonalak sokakat megmozgatnak mindkét irányban. Az ázsiai irányt tekintve elmondható, hogy a kínai útvonalak nagyon szépen visszaépültek, a sanghaji, pekingi járat hónapok óta közlekedik, más célpontok – mint például Szöul és Dubai – pedig ki sem kerültek a menetrendből.

A várható forgalomnövekedés további beruházásokat indokol

Fotó: Budapest Airport

Valentínyi Katalin a műsorban a Budapest Airport fejlesztési terveikről is beszélt, hiszen a 2-es terminál évente 16-17 millió utast tud kényelmesen kiszolgálni, a várható forgalomnövekedés további beruházásokat indokol.

Mint közismert, első lépésként az 1-es terminált szeretnék újra megnyitni, ehhez a tervek készen állnak, az építkezés az engedélyek megérkezése után elkezdődhet. A plusz móló hozzáépítésével az 1-es terminál újabb 5 millió utas tud majd évente magas színvonalon kiszolgálni. Amennyiben a 2-es terminál kibővítésével a 3-as terminál fejlesztése is megvalósul, a Budapest Airport az évi 30 millió utas magas színvonalú kiszolgálására is készen áll.

Az Érczfalvi András által készített teljes rádióinterjút alább hallgathatja meg.