Teszteltük a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal első szakaszát

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. november 16. 18:35

A Budapest-Balaton (BUBA) kerékpáros útvonal Törökbálint és Etyek közötti részén kerekeztünk minap a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség meghívására a szövetség tagszervezeteinek képviselőivel és a sajtó más munkatársaival.

Magyarországon is mind többen pattannak nyeregbe és fedezik fel gyönyörű vidéki tájainkat két keréken. Egyre több, biztonságos és vonzó kerékpáros útvonal közül választhatunk, azonban ez önmagában nem elegendő. A kerékpáros turizmus alakulásában jelentős szerepe van a térségi szolgáltatóknak – vallja a Magyar Kerékpárosok Turisztikai Szövetsége (MAKETUSZ).

A szövetség célja, hogy koordinálja az országos kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozását. "A kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat egy országos lefedettségű rendszer, ami összeköti a kerékpárosokat azokkal a vendéglátóhelyekkel, szállásokkal és attrakciókkal, ahol örömmel és felkészülten fogadják a kerékpárral érkezőket" – mondta a tanulmányút keretében tartott tájékoztatón Gangel Marcell kerékpáros turisztikai szakértő a törökbálinti Tájházban tartott rövid tájékoztatón.

A kerékpárosbarát minősítések már elkezdődtek a Sopron-Fertő turisztikai térségben; eddig mintegy húsz szolgáltató szerezte meg a címet és viselheti a "bikefriendly" logót, de számuk jövő tavaszra 80-ra nőhet a szövetség reményei szerint. A minősített szolgáltatók listáját a MAKETUSZ a tekerjitthon.hu oldalon teszi elérhetővé a kerékpáros turisták számára.

A közel 110 km hosszúra tervezett BUBA Budapesten a Kamaraerdőnél kezdődik, de mi Törökbálintról indultunk a 22 km-es bejáró túrára. Biatorbágyig az új bringaút kényelmét és biztonságát élvezve tekerhetünk egy ideig az autóút mellett, majd hosszan ligetes erdősávokon át és egy jó darabon a vasúti sínek mellett.

Törökbálint után, úton Biatorbágy felé

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az út fölé két oldalról behajló, az ősz színeivel megfestett fák látványa kellemes a szemnek, a nyári kánikulában pedig bizonyosan védelmet és enyhet adnak majd a kerekezőknek a tűző nap sugarai ellen.

A fák védelmet adnak a bringázóknak a tűző nap ellen

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Biatorbágyon a helyiek még nem egyeztek meg a kerékpárosok számára kijelölt út pontos vonalvezetéséről, így ott egyelőre nagy körültekintéssel, kisebb-nagyobb autós forgalomban kell biciklizni. Bizonyosan kár lenne, ha a BUBA végleges útvonala elkerülné a híres vasúti viadukttal párhuzamosan futó gyalogos és kerékpáros felüljárót, amely remek kilátópontként szolgál magára a viaduktra és a mögötte húzó dombságra, a másik oldalon a település látványos körforgalmi csomópontjára.

Ilyen látvány nyílik a viaduktra a párhuzamos gyalogos hídról, amelyen mi is átbicikliztünk

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Elhagyva Biatorbágy határát, Etyekig ismét biztonságosan lehet repeszteni a már elkészült bringaút kiváló minőségű aszfaltján, amely a BUBA első szakaszának fejlesztését célzó VEKOP-os projekt keretében valósult meg.

Hol máshol készülhetett volna el a csoportkép a bringás tanulmányútról, mint a biatorbágyi viaduktnál

Fotó: MAKETUSZ

Ezen a szakaszon is akad egy festői kilátópont, nem sokkal Biatorbágy után következik egy emelkedő, amelynek a tetején szintén érdemes megállni egy fotó erejéig. Visszafelé tekintve rálátunk a kisváros dombokra felkúszó házaira, a kép előterében a hosszan elnyúló halastóval.

Biatorbágy panorámája a halastóval

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Innen hosszan gurulhatunk le egy kiadós lejtőn, a lendület sokáig kitart a saccra közel 3 méter széles bringaúton, amelyet máris előszeretettel használnak nemcsak a kerékpáros turisták, hanem – mint láthattuk – a versenykerékpárosok is.

A kilátópont után hosszan gurulhatunk a lejtőn tovább  Etyek irányába

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Etyekre érve a polgármester fogadta kis csapatunkat. "Mi Etyeken a szőlőre és borra épülő turizmusból élünk és nagyon vágyunk arra, hogy minél több vendég érkezzen hozzánk" – mondta Zólyomi Tamás polgármester. "Ráadásul a kerékpáros turisták nagyon jól fizető és számunkra nagyon kedves vendégek, úgyhogy bízunk benne, hogy minél többen meglátogatják településünket" – tette hozzá a polgármester, válaszolva arra, hogy mit vár a Budapest–Balaton kerékpárúttól Etyek. A BUBA folytatásaként Etyeken belül zárt pályás bringaút kiépítését tervezik mindkét irányban, hogy a település belterületén is maximális biztonságban érezzék magukat a két keréken közlekedők.A településen régen készülnek arra, hogy sok kerékpáros járjon feléjük, ezért bringabarát szolgáltatóik vannak már most is. A polgármester elmondta, hogy Etyek számos attrakcióval és természeti látnivalóval is várja a kerékpáros turistákat, így az etyeki szőlő- és borközpontok, az Újhegy, az Öreghegy, a Kecskegödör és a Körpincék, vagy éppen a Korda Filmstúdió látogatóközpontja egyaránt okot adhat a megállásra. Kiemelte még a Boti-tavat és a Kápolnaparkot, mint kerékpáros turisztikai desztinációt.

Az etyeki Körpincéknél piknikezni is lehet

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A túránkat mi is egy kerékpárosbarát szolgáltatónál, az Etyeki Sörmanufaktúrában fejeztük be főzdelátogatással és sörkóstolóval. A sört frissen, egyenesen a tartályból csapolják itt a kedves vendégeknek; a tulajdonosok Belgiumban tanulták ki a kisüzemi sörfőzés csínját-bínját, és folyamatosan új alapanyagokat, új ízeket, új recepteket kipróbálva fejlesztik a választékot – mesélte Radányi Orsolya főzdevezető és egyben sörmester.

Nekünk legjobban a búzasörük ízlett, aminek az ízét korianderrel és keserű narancshéjjal bolondítják meg. Nyáron a teraszon lehet felhörpinteni egy pohár sört, megpihenve és erőt gyűjtve a további biciklizéshez.

Az Etyeki Sörmanufaktúrában egyenes a tartályból csapolják a folyékony kenyeret

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A MAKETUSZ továbbra is arra buzdítja a Budapest és Etyek, illetve Szentendre vagy Dunakeszi között bringázókat, valamint a Balatoni Bringakör felújított szakaszain kerekezőket, hogy készítsenek maximum egy GB-os videókat az útról, bemutatva azt. A videókból egy közösségi "bringafilm" készül, melynek célja a felújított szakaszok népszerűsítése. A videókat a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség oldalára lehet feltölteni november 30-ig.