Budapest előrelépett a konferenciavárosok globális rangsorában

Forrás: turizmus.com

 2023. október 25. 13:58

A hivatásturizmus lesz az ágazat motorja ősszel, nagy lendületet vett az üzleti rendezvények, konferenciák, kongresszusok piaca, ahol a május mellett az október az év legnagyobb forgalmú hónapja – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A MICE-szegmens gyors ütemű hazai visszaépülését mutatja, hogy a szövetségi nagyrendezvények száma alapján a konferenciavárosok legfrissebb globális rangsorában Budapest a 22. helyezést érte el, négy helyet javítva 2019-es helyezéséhez képest.

A nemzetközi konferenciavárosok rangsorában Budapest olyan városokat utasított maga mögé, mint Montreal, Mexikóváros, Varsó, Edinburgh, Bangkok, Isztambul vagy épp Zürich. A sikerhez a magyar főváros könnyű megközelíthetősége, az inspiráló környezet, a megbízható infrastruktúra, a professzionális szolgáltatói háttér és a biztonságos környezet mellett hozzájárulnak az elmúlt évek fejlesztései is – írta közleményében az MTÜ. Budapesten például csak ebben az évben tíz új szálloda lépett piacra több mint 1100 szobával, a rendezvények számára immár 92 rendezvényhelyszín áll rendelkezésre. Ráadásul két, 1000 fősnél is nagyobb befogadóképességű komplexum várja már a konferenciázókat, a Budapest Kongresszusi Központ és a felújított Hungexpo. (Utóbbi helyen e hét csütörtökön rendezi meg az üzleti utazások legnagyobb hazai seregszemléjét, a MICE Business Day-t kiadónk – a szerk.)

Idén nőtt az üzleti utazók száma Budapesten

Fotó: MTÜ

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint ‒ elsősorban a külföldiek jóvoltából ‒ érzékelhetően, közel 10 százalékkal nőtt az üzleti utazók száma 2022-höz képest az év első 9 hónapjában. A legnagyobb érdeklődés Németországból, Dél-Koreából, az Egyesült Királyságból, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Izraelből és Ausztriából tapasztalható. A konferenciapiaci megrendelők java része is ezekhez az országokhoz volt köthető, de jelentős volt a skandináv országok, valamint Olaszország, Ausztria és Svájc súlya is.

A hivatásturizmusban a főváros kiemelt szerepet játszik, az elmúlt évben például a Budapesten tartott nemzetközi konferenciák közel 86 százalékát és a belföldi szervezésű események 51 százalékát is a főváros fogadta. A legtöbb ilyen hazai rendezvényt (71,6%) szállodában tartották, de például – a Hungexpo felújításának köszönhetően – a konferenciaközpontok részesedése (11,3%) 2019-hez (4,8%) képest több mint megduplázódott – írja az MTÜ.