Budapest-Szöul közvetlenül

Forrás: turizmus.com

 2016. április 14. 15:59

A nyári szezon csúcsidőszakában közvetlen charterjáratokat indít az Asiana Airlines Budapest és Szöul Incheon repülőtere között.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Budapest Airport közös erőfeszítéseinek köszönhetően egyelőre heti egy járat közlekedik majd, bár a szakértők szerint ennél jóval nagyobb lehet az igény.

Magyarországon az elmúlt öt évben megtriplázódott a koreai látogatók száma, így 2015-ben már meghaladta a 100 ezres létszámot. A légi utasok esetében 10 %-kal nőtt az ázsiai országból érkezők száma az elmúlt évben - ezek a statisztikák is jól mutatják a meglévő igényt a közvetlen járatra a két ország között.

 

Magyarországot és Dél-Koreát gazdasági téren is erős szálak kötik össze, hiszen több koreai nagyvállalat jelentős szereplője a hazai feldolgozóiparnak: egyebek mellett a Samsung elektronikai és a Hankook gumiipari cég az elmúlt években több mint 2 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, és együttesen mintegy 10 ezer embert foglalkoztatnak.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója az Asiana Airlines bejelentése után elmondta: „A Külügyminisztériummal és a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen nagyon keményen dolgoztunk, hogy megvalósuljon az új charter-járat az Asiana légitársasággal. Az Air China pekingi járatának elindítása tavaly az első fecske volt a közvetlen ázsiai járatok újraindulásában 2012 óta. Az Asiana légitársaság mostani lépése is megerősíti, hogy a távol-keleti kapcsolatok iránt hatalmas az igény. Biztosak vagyunk benne, hogy a mostani bejelentést további kapacitásbővítés követi majd Korea irányába a következő években.”

A heti egy charter járat 2016. július 1. és augusztus 26. között közlekedik a két főváros között, melyet a Boeing 777-200ER típusú, 260 személyes gépekkel fog teljesíteni. Ez összesen 9 járatot jelen a nyár folyamán.

Az Asiana Airlines hazai képviselete, az AVIAREPS Magyarország Kft szerint egyelőre korai beszélni egy charterlánc vagy esetleges menetrendszerinti forgalom későbbi terveiről. A cél az, hogy ez a 9 járat sikeres legyen, és minél több koreai turista jöjjön el Magyarországra.

Az Asiana Airlines a Star Alliance tagja és a világ egyik vezető légitársasága,  amely Budapestről Frankfurt, London, Isztanbul és Párizs átszállással foglalható. A légitársaság rendelkezik többek között a világ legnagyobb, Airbus A380-as repülőgépével is. A flotta jelenleg 84 gépből áll, kizárólag Boeing és Airbus típusokból. Többek között a világ legrangosabb díjaival is jutalmazták már az Asianát: 2009-ben kapta meg az ATW (Air Transport World) „Airline of the Year” díját és 2010-ben a világ legjobb légitársasága díjat a Skytrax jóvoltából. 2011 és 2012-ben a világ második legjobb légitársaságaként ünnepelte a Skytrax.