Budapesten járt az Idegenvezetők Világszövetségének elnöksége

Forrás: turizmus.com

 2022. október 28. 20:56

Dunai hajóútja során Budapesten töltött két napot az Idegenvezetők Világszövetségének elnöksége, és ebből az alkalomból hazai idegenvezetőkkel is találkoztak.

Az Idegenvezetők Világszövetségét (World Federation of Tourist Guide Associations, WFTGA) a szervezet elnöke, Alushca Ritchie, Soniya Bell elnöki asszisztens (Dél-afrikai Köztársaság), Viola Lewis, az oktatási bizottság vezetője (Skócia), James Saunders (Kanada), Nina Puh (Szlovénia) és Manu Del Rosario (Fülöp-szigetek) képviselte.

Az október 26-i, szerdai találkozó az idegenvezetők két hazai szervezete, a MIE (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) és a MISZ (Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége) szervezésében valósult meg.

Délelőtt Kratofil Zita, a MISZ elnöke mutatta meg a Szent István Bazilikát a vendégeknek, akik a kupola erkélyéről a főváros panorámáját is megcsodálhatták.

Ezután került sor a beszélgetésre a bazilika Mária termében. A MISZ és a MIE képviseletében jelen voltak elnökségi és rendes tagok, összesen huszonketten (a MIE elnöke, Deák Judit betegség miatt nem lehetett jelen). A beszélgetés az idegenvezetőket mindenütt érintő fontos kérdésekről szólt, például az idegenvezetők helyszíni ellenőrzéséről, vagy a vonatkozó uniós szabályozás értelmezéséről és végrehajtásáról az egyes országokban. Jelenleg ez utóbbi témában gyűjt példákat a MISZ és a MIE több országból, az összeállított anyagot továbbítják majd a Magyar Turisztikai Ügynökség részére.

Elhangzott az is, hogy például Kanadában, Skóciában és a Fülöp-szigeteken az idegenvezetők egyesületei képzéseket nyújtanak a turisztikai szolgáltatók, elsősorban az utazásszervezők részére az idegenvezetői munka fontosságáról annak érdekében, hogy a beérkező turisták számára a legjobb idegenvezetőket biztosítsák. Ehhez kapcsolódóan megtudhatták a jelenlévők, hogy több országban az idegenvezetők egyesületei maguk szervezik a kollégák számára a szakmai továbbképzéseket. Mindenki egyetértett abban, hogy a minőségi képzések jelentősen hozzájárulnak az idegenvezetők elvárható szakmai sokoldalúságához.

A WFTGA elnöksége és a két magyar idegenvezetői szövetség képviselői

Fotó: MISZ

A WFTGA egyik tevékenysége az úgynevezett kultúrkártya (CultourCard) kibocsátása, amelynek birtokosa ingyenesen látogathat olyan múzeumokat és közgyűjteményeket a világban, amelyekkel a WFTGA erről megállapodott.

A WFTGA elnökségi tagjai útjuk során találkoznak még helyi idegenvezetőkkel Pozsonyban, Bécsben, ill. más osztrák városokban, végül Passauban és Deggendorfban.

A szervezetek megállapodtak arról, hogy a jövőben szorosabbra fűzik az együttműködést. A MISZ és a MIE célja, hogy a magyar idegenvezetők hangja és véleménye is érvényesüljön a világszervezet működésében.