Így készült a budapesti repülőtér az EU-elnökséggel kapcsolatos feladatokra

Forrás: turizmus.com

 2024. június 28. 15:13

Július 1-jétől december 31-ig Magyarország története során másodszor tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A különleges félév folyamán megnövekedett számú delegáció fordul meg hazánkban, elsősorban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren keresztül.

Az elmúlt hónapokban a teljes repülőtéri közösség elkötelezetten készült az EU-elnökséggel kapcsolatos teendőkre, így mostanra minden rendelkezésre áll a küldöttségek fogadásához.

Magyarország Kormánya, annak érdekében, hogy méltó helyszínt biztosítson az eseménynek, a műemléki védelem alatt álló, különleges atmoszférájú 1. Terminált és előterét jelölte ki az EU-elnökség során érkező delegációkkal kapcsolatos utasfolyamatok és charter gépmozgások kezelésére. Emellett a 2. Terminálra is érkeznek majd résztvevők menetrend szerinti járatokkal.

bud_euelnokseg

Az EU elnökség delegációi a műemléki védelem alatt álló, különleges atmoszférájú 1. Terminálra érkeznek majd

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A Budapest Airport valamennyi szakterülete részt vett a projektben, amely csak a repülőtér-üzemeltető részéről közel 100 kolléga folyamatos, összehangolt munkáját igényelte. Emellett a hatóságok és partnerek is szüntelenül dolgoztak az előkészületeken. A felújítás keretében telepítettek minden, a biztonságos és zökkenőmentes működéshez szükséges rendszert. A küldöttségek kényelme érdekében a terminál komfortszintjét megnövelték. Ez nem csak a belső közösségi tereket, mosdóblokkokat érintette, hanem az épület körüli területre is kiterjedt. Megújult a terminál előtti közúti előtér burkolata, a kerítések, szegélyek, és a zöldterületeken is tereprendezés zajlott - közölte a Budapest Airport.

bud_euelnokseg

A küldöttségek kényelme érdekében a terminál komfortszintjét megnövelték.

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

„A budapesti repülőtér köti össze Magyarországot a világgal és a világot Magyarországgal. E politikai és közigazgatási szempontból kiemelt időszak során különösen fontos, hogy méltó kapuja legyünk az országnak, hiszen Európa szeme ránk szegeződik, és számos magasrangú, nemzetközi tisztviselő, illetve szakember érkezik Budapestre. Ennek felelősségét a Budapest Airport és a teljes repülőtéri közösség is maximálisan átérezte. Mindent előkészítettünk ahhoz, hogy a Magyarország EU-elnöksége során repülőgéppel érkező küldöttségeket a legkomolyabb biztonsági sztenderdek mellett magas színvonalú, gördülékeny szolgáltatás várja a légikikötőben. Köszönöm minden kollégámnak és partnerünknek, különösen a Repülőtéri Rendőri Igazgatóságnak a fáradhatatlan munkát” – mondta Francois Berisot, a Budapest Airport nemrégiben kinevezett vezérigazgatója.

Június közepén a repülőtér-üzemeltető és az érintett hatóságok közös próbanapot tartottak, ahol sikerrel tesztelték az 1. Terminál folyamatait, így minden készen áll arra, hogy július 1-jétől az első delegációk használatba vegyék az épületet.