Kilátó- és dohányzóterasz nyílik a budapesti repülőtér 2B terminálján

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 09. 10:08

Az év első felében a Budapest Airport összesen több mint 5,3 milliárd forintot fordított különböző infrastrukturális és fenntarthatósági projektekre, így az elmúlt három és fél év fejlesztéseinek összértéke már eléri a közel 80 milliárd forintot.

2022 első felében is folyamatosan zajlottak az infrastrukturális és a magasabb utasélményt támogató fejlesztések a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány negatív hatásai még mindig érzékelhetők a légiközlekedésben, és az utasforgalom legjobb esetben is csak a járvány előtti szint 75%-át érheti el az év végére – írja közleményében a Budapest Airport.

A budapesti repülőtér üzemeltetője többek között júliusban átadta a belvárosi Universal Airport Hub-ot, ahol az utasok kioszk segítségével elvégezhetik az utasfelvételt és beszállókártyát nyomtathatnak, leadhatják megőrzésre csomagjaikat az utolsó budapesti városnézés előtt, valamint több légitársaság esetében a feladni kívánt poggyászaikat is felcímkézhetik.

A repülőtéren új címkenyomtató automatákat is üzembe állított, valamint négy új baba-mama szobát is kialakított a Budapest Airport. Rendelkezésre áll 100 db új poggyászkocsi is a terminálon, amelyet az utasok ingyenesen vehetnek igénybe a repülőtéri tartózkodásuk alatt. Zajlik a felvonók cseréje is; az üzemeltető a 2A és 2B Terminálok tranzitterületén található személy-és teherlifteket korszerűsíti.

Mivel az utazási irodák utasai és munkatársai számára is gördülékenyebbé kívánják tenni az utazás folyamatát, az üzemeltető a terminálok indulási csarnokának galériáján dedikált gyülekezési pontot, a poggyászkiadók területén pedig bérelhető pultot alakított ki az utazási irodáknak, annak érdekében, hogy a csoportok és a csoportvezetők könnyebben megtalálják egymást az utazás előtt és után.A Budapest Airport ezenkívül – az utasok igényeire figyelemmel – megkezdte egy kilátó-és dohányzóterasz kialakítását a 2B Terminálon, így a nem-schengeni övezetbe utazóknak az útlevél-ellenőrzés után is lehetőségük lesz a szabad levegőn várakozni, illetve dohányzóteraszt igénybe venni.

A Budapest Airport ingyenes babakocsikat biztosít a terminálokon a kisgyermekkel érkező utasok számára

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Az új, 200 négyzetméter alapterületű terasz a 2B Terminál úgynevezett lounge galériáján, a 2. emeleten kap helyet. A terasz kiváló rálátást nyújt a forgalmi előtérre, és egy fedett (nemdohányzó) szekcióval is kiegészül, hogy az utasok kedvezőtlen időjárás esetén is élvezhessék a kilátást.

A repülőtér-üzemeltető a világjárvány enyhülését követően prioritásként kezelte a korábban megkezdett projekt folytatását, így a tájékoztatása szerint az utasok várhatóan már szeptemberben használhatják a teraszt. Az 1. Terminál forgalmi előterén az integrátor vállalatok által használt hét állóhely – a zavartalan és biztonságos munkavégzés érdekében - több mint négyezer négyzetméternyi területen új, nagyobb teherbírású bazaltbeton burkolatot kapott a korábbi aszfalt helyett.

Már közel 80 milliárd forintnál tartanak az elmúlt három és fél évben megvalósított fejlesztések a budapesti repülőtéren

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Mindemellett a 2. forgalmi előtér betonlapjai közötti fugákat a szakemberek új technológiájú, a korábbinál tartósabb és rugalmasabb anyagra cserélik, a betonlapok hosszútávú védelme érdekében.

 

Vizsgálják a geotermikus fűtési rendszer lehetőségét

2022 első felében a Budapest Airport 35 darab elektromos autótöltőt telepített a repülőtéren működő cégek, saját flottája, valamint a dolgozói parkolók területén, és jelenleg is zajlik egy földi kiszolgáló partnervállalat számára elektromos autótöltő állomások kialakítása. Mindezzel az a célja, hogy tovább ösztönözze partnereit és munkatársait a környezetbarát közlekedési módok használatára, hosszútávon csökkentse a repülőtér földi megközelítéséből adódó közvetett kibocsátásokat.

A repülőtér-üzemeltető megkezdte a légikikötő geotermikus fűtési rendszerének kialakításához szükséges tanulmányok előkészítését is. Ennek keretében szakemberei egy, a földben termelődő hő energiáját felhasználó saját fűtési rendszer kialakításának lehetőségét vizsgálják, amellyel a későbbiekben kiváltható lenne a gázkazánok használata. Jelenleg a vállalat saját, földgázüzemű fűtési rendszere az épületek 95%-át látja el fűtéssel és meleg vízzel a fűtési szezonban, amit geotermikus kutakra alapozott rendszerrel helyettesítenének. A fosszilis tüzelőanyag-kibocsátásoktól mentes, megújuló megoldás a környezet védelméhez és a költségek jelentős csökkentéséhez is hozzájárulna.

A Budapest Airport 2019-től kezdve, vagyis az elmúlt három és fél évben már közel 80 milliárd forintot fordított fejlesztésekre – összegezték a közleményben.