Elmondták a magyarok, mit gondolnak a budapesti repülőtérről

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 14. 11:00

Tiszta, tágas, emberléptékű és biztonságos; nemzetközi szinten is megállja a helyét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egy friss kutatás szerint. A leginkább fejlesztendő terület a repülőtér kötöttpályás megközelítése a megkérdezettek szerint.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint folyamatosan mérik az utasok és a szélesebb közvélemény repülőtérről alkotott vélekedését és az utasok visszajelzéseit, melynek keretében készített 6 ezer fős mintán reprezentatív reputációkutatást a GKID Research & Consulting.

 

Minél frissebb a tapasztalat, annál pozitívabb a megítélés

A megkérdezettek szerint a szolgáltatások minőségét tekintve a budapesti repülőtér nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét: több mint 90 százalékuk gondolja úgy, hogy jobb, vagy legalább azonos színvonalú, mint más nemzetközi repülőterek.

A repülőteret az elmúlt egy évben használók közel kétszer nagyobb arányban vélik úgy, hogy nagyon sok fejlesztés történt a légikikötőben az utóbbi fél évtizedben, mint azok, akik 3-5 éve repültek Budapestről.

Szinte ugyanez a megoszlás figyelhető meg az utasszolgáltatások színvonalára vonatkozóan is. A kutatást megelőző egy évben repülővel utazók több mint kétharmada ajánlaná a repülőtér szolgáltatásait másoknak, ez az arány is javulást mutat a 3-5 éve repülők válaszaival összehasonlítva, ami a szolgáltatás növekvő színvonalára utal.

Nemzetközi szinte is megállja a helyét a budapesti reptér a megkérdezettek szerint

Fotó: Budapest Airport

 

A válaszadók közül legtöbben a tiszta, tágas, világos, emberléptékű és biztonságos jelzőket találták a repülőtérre leginkább jellemzőnek. A légikikötő szolgáltatásaival kapcsolatban leginkább a személyzet felkészültségét emelték ki.

 

Hiányolják az utasok a kötöttpályás megközelíthetőséget

A kutatásban résztvevők szerint a budapesti repülőtér biztonságos (95%), modern (84%), technológiailag fejlett (75%) és gyors a biztonsági ellenőrzés (70%).A megkérdezettek legnagyobb arányban a repülőtér kötöttpályás megközelítését említették fejlesztendő területként. Emellett a válaszokból látszik, hogy a repülőtér kapacitásainak bővítésére való igény is felmerül. Az 1. Terminál újranyitását a többség támogatja.

A Budapest Airport közleményében kiemeli, hogy a negyedévente elvégzett nemzetközi utaselégedettségi felmérés (ASQ – Airport Service Quality) legfrissebb eredményei is összhangban vannak a GKID által végzett kutatás következtetéseivel: az utasok értékelése alapján a repülőtérrel kapcsolatos általános elégedettségi szint elérte az ötös skálán a 4.19 pontot, túlszárnyalva a 2019-es év azonos időszakát és a tavalyi évben mért értéket is. Ezzel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a húsz versenytárs repülőtér közül az ötödik helyen szerepel az általános elégedettség tekintetében.

Az egy hete napvilágra került hírek szerint tárgyalások kezdődtek a jelenlegi többségi tulajdonos és a magyar állam között a Budapest Airport többségi tulajdonrészének megvásárlása céljából. Ebben a cikkünkben számoltunk be arról, hogy hivatalos ajánlatot tett a magyar állam a Budapest Airport visszavásárlására.