Budapestre is repül majd a világ első Bombardier CS100-a

Forrás: MTI

 2016. július 07. 13:40

Bemutatta a világ első Bombardier CS100-as regionális repülőgépét a típus első üzembe állítója, a Swiss International Air Lines Zürichben. Az új típus jövő héten érkezik Budapestre.

A gép napokon belül forgalomba áll, első járatát Párizs Charles de Gaulle repülőterére teljesíti. Budapest is az első útvonalak között van, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre július 15-én az esti járattal érkezik az új típus.

Thomas Klühr, a légitársaság vezérigazgatója a gép bemutatóján elmondta, hét évvel ezelőtt döntötték el, hogy vásárolnak a kanadai gyártó legújabb modelljéből, a projektre minden beruházással együtt kétmilliárd dollárt költöttek.

Az új gép érkezése 150 új munkahelyet teremt majd, de segít a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében is, mivel a hasonló gépekhez képest 20 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát ki.


A 125 székes  Bombardier CS100-as a kanadai gyártó legújabb terméke, amelyet részben a NASA-val közösen fejlesztettek ki. A gépben széles körben használtak súlycsökkentett anyagokat, és a Pratt & Whitney sugárhajtómű is gazdaságosabban és halkabban üzemel az eddigieknél.

A CS100-assal júliustól Budapest mellett Manchesterbe és Prágába, augusztustól Varsóba és Brüsszelbe, Szeptembertől Stuttgartba, Velencébe, Bukarestre és Milánóba is repül a svájci légitársaság.

A gép listaára 71,8 millió dollár, a Swiss mint indító légitársaság harmincat vásárolt a kanadai gyártótól.