Budapestre is repülne a Virgin Atlantic

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 18. 13:52

Ambiciózus bővítési tervvel állt elő a Virgin Atlantic arra az esetre, ha megépül Heathrow harmadik futópályája és a brit kormány megreformálja a rendelkezésre álló résidők kiosztását London központi repülőterén.

A légitársaság bővítési terveiben a London-Heathrow–Budapest járat is szerepel, megtörve a British Airways monopóliumát az útvonalon. A Virgin Atlantic célja, hogy egy második nemzeti légitársaságként működjön fő bázisán, London-Heathrow-n.

A légitársaság 2026-ra 84 új útvonallal növelné hálózatát. A legnagyobb brit reptérről 12 belföldi, 37 európai és 35 hosszú távú útvonalat nyitna a cég, amennyiben a kormányzat a piaci versenynek kedvező irányba változtatja meg a heathrow-i résidők leosztásának szabályait.

Ezzel a légitársaság Heathrow-ról induló útvonalainak száma száz fölé bővülne a következő évtized közepére.

A Virgin Atlantic hálózatbővítése jótékony hatással lenne a repülőjegyárakra

Fotó: corporate.virginatlantic.com

A Virgin Atlantic 37 tervezett európai útvonalából 12 olyan van, amelyen jelenleg monopol helyzetben van egy másik légitársaság, ezek között van Budapest is.

Az Airportal.hu írása szerint Budapest mellett Barcelona (BCN), Bázel (BSL), Berlin (TXL), Köln (CGN), Cork (CRK), Göteborg (GOT), Luxembourg (LUX), Lyon (LYS), Nizza (NCE), Prága (PRG) és Toulouse (TLS) szerepel a légi cég listáján, ahol versenybe szállna a jelenleg egyedüliként közlekedő légitársasággal.

A Virgin Atlantic hálózatbővítése jótékony hatással lenne a repülőjegyárakra kiemelten azokon az útvonalakon, ahol a British Airways/IAG monopóliumot élvez. A cég álláspontja szerint az utasok ezeken az útvonalakon jelenleg legalább 10%-kal fizetnek többet annál, mintha versenyhelyzet lenne.

A 2026-ra tervezett bővítés előfeltétele azonban, hogy a harmadik futópálya tényleg megépüljön Heathrow-n és a résidők kiosztásának metódusán változtasson a mindenkori brit kormány.