Bukarestben nem épül meg idejében a várost a repülőtérrel összekötő metróvonal

Forrás: MTI

 2016. szeptember 29. 17:31

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik házigazdájának számító Bukarestben nem épül meg idejében a várost a repülőtérrel összekötő metróvonal, amit Románia megígért a rendezői jogot biztosító pályázatában.

A Digi 24 televízió csütörtökön adta hírül, hogy a fővárosi önkormányzat elfogadta a metróépítéshez szükséges településrendezési tervet. Ionel Oprea, a metrót működtető Metrorex vállalat technikai igazgatója elmondta: kevés esély van arra, hogy a bukaresti Északi pályaudvart a Henri Coanda Otopeni repülőtérrel összekötő 6-os vonal 2020-ra elkészüljön.

Az igazgató szerint legjobb esetben 2021-ben lehet kész a mintegy 14 kilométer hosszú, 12 megállót tartalmazó, egymilliárd euróba kerülő beruházás.

(A kép illusztráció.)

A 2020-as Európa-bajnokság egyik rendező városa Bukarest, ahol három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont a már kész Nemzeti Aréna. Románia a metróvonal mellett vállalta, hogy megépíti a Nyugat-Európa fele haladó autópálya-hálózatát, valamint négy bukaresti stadiont újítanak fel, amelyeket edzőpályának használnak a torna idején.

Robert Pongracz, a román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) alelnöke június végén felhívta a hatóságok figyelmét, hogy komoly elmaradások vannak az előkészületekben, és veszélybe kerülhet Bukarest rendezési joga. Románia mostanáig hivatalosan nem kapott figyelmeztetést az Európai Labdarúgó Szövetségtől.

Bukarest mellett Budapest, Amszterdam, Bilbao, Brüsszel, Dublin, Glasgow és Koppenhága ad otthont három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek. Baku, München, Róma és Szentpétervár három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt rendez. Az Európa-bajnokság két elődöntőjét és döntőjét Londonban játsszák.