Bűnszervezet működtetése és sikkasztás vádja a Taromnál

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. július 06. 15:06

Július 2-án példátlan nyomozást indítottak Romániában a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Csoport (DIICOT) ügyészei a Tarom légitársaságnál, hogy kiderítsék, kik, hogyan sikkasztottak dollármilliókat a cég vagyonából.

A DIICOT csak a legindokoltabb esetekben kezd nyomozni állami vállalatoknál, mostanra azonban a Tarom akkora válságba süllyedt, hogy az eddigi működési rendszer teljes körű átalakítása elengedhetetlennek tűnik. A bajok nem új keletűek, és januárban Viorica Dăncilă kormányfő ellenőrző csoportja már vizsgálta a céget, de a konkrét feljelentés érthetetlen okokból elmaradt.

A cégen belüli helyzet kritikusságát jelzi, hogy június 21-én a fő tulajdonos közlekedési minisztérium idén már a negyedik vezérigazgatót neveztette ki ideiglenesen, négy hónapos mandátummal az igazgatótanács élére. Csakhogy elképzelhető, mekkora súlya lehet a Taromnál az új vezér, Mădălina Mezei szavainak, intézkedéseinek, hisz a légitársaságon belül is tudják, pont június 21-én szüntette meg a pert a Tarom ellene és férje ellen.

Mădălina Mezei 2009 óta vezette a Tarom brüsszeli irodáját, férje, Laurenţiu Mezei pedig 2017-ig állt az amszterdami iroda élén. A Tarom „hiány okozásának” vádjával indított pert ellenük, s miután a házaspár írásba adta, hogy megtérítik a pénzt, a légitársaság a per váratlan leállításával megbocsátott.

Az ügyészek a szakszervezetnél és a Tarom műszaki igazgatóságánál kutakodtak a legtöbbet, a vád bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, korrupció

Fotó: pixabay

A DIICOT július 2-án 25 helyszínen – Bukaresten és vidéki irodákban – egyszerre tartott házkutatást, dokumentumokat, számítógépes adatokat vittek el, de bekopogtak Aurel Cordov szakszervezeti vezető otthonába is, ahol szintén iratokat, számítógépet foglaltak le. Cordovot csütörtökön már ki is hallgatták, de vádat egyelőre nem emeltek ellene.

Az ügyészek a szakszervezetnél és a Tarom műszaki igazgatóságánál kutakodtak a legtöbbet, a vád bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, korrupció. A DIICOT a nyomozás érdekében további részleteket nem mondott, de annyi kiszivárgott, hogy állítólag a szakszervezet karöltve a műszaki osztállyal az alkatrész-, részegység-beszerzéseknél, a munkaórák elszámolásánál követett el illegális tevékenységet és károsította meg a céget az évek során vélhetően több millió euróval.

A Tarom a hibás menedzsmentstratégia miatt – a külföldről jött igazgató sem hozott megoldást – évek óta ezer sebből vérzik, a diszkont légitársaságok a romániai belső járatok piacáról is kiszorították őket.

A Tarom utoljára 2007-ben termelt profitot, a 2018-as vesztesége közel 28 millió eurónak megfelelő lej.

A rossznyelvek szerint a Tarom régi gárdájának erős kohéziójáról minden reformkísérlet, korszerűsítési, profitorientált intézkedés lepattan, nem véletlenül üzent nekik újabb ATR-gépvásárlások belengetése mellett Răzvan Cuc közlekedési miniszter, hogy hamarosan masszív nyugdíjaztatás kezdődik a cégnél. Más kérdés, hogy a héten már Cuc széke is megmozdult, vélhetően áldozatul esik a várható kormányátalakításnak.