Büntetnék Belgiumban a a pályaudvarokon hagyott csomagok gazdáit

Forrás: MTI

 2017. július 03. 15:04

A belga közlekedési miniszter javaslata alapján 100 eurós büntetést kellene fizetniük azoknak, akik őrizetlenül a vasútállomásokon hagyják csomagjaikat.

Francois Bellot a La Libre Belgique című belga napilapnak elmondta, hogy több más országhoz hasonlóan Belgiumban is szankcionálni kell a gyakran tapasztalható hanyagságot, ugyanis az elhagyott, ottfelejtett csomagok miatt foganatosított biztonsági intézkedések költségei rendkívül magasak.

A szövetségi parlament elé benyújtásra váró miniszteri javaslat a könnyebb azonosíthatóság végett kötelező tenné a csomagok névre szóló címkézését is.

A napilap információi szerint a különleges terrorelhárító egységek mozgósításával és a veszélyeztetett helyszín kiürítésével járó akciók az elmúlt három évben megnégyszereződtek a belgiumi pályaudvarokon.

Thierry Ney, a belga vasúttársaság szóvivője arról tájékoztatott, hogy nemrégiben országos kampány indult, amelyben az otthagyott csomagokkal kapcsolatos lehetséges következményekre figyelmeztetik az utasokat.

A francia nyelvű napilap beszámolt arról is, hogy a radikális cselekmények bejelentésére vagy az erőszakos szélsőségekkel kapcsolatos felvilágosítás céljából létrehozott, ingyenesen hívható belga telefonszámra 237 hívás és bejelentés érkezett az elmúlt hat hónapban.

A Thierry Ney belga vasúttársaság nemrégiben országos kampányt indított, amelyben az otthagyott csomagokkal kapcsolatos következményekre figyelmeztetnek

 

Olivier Plasman, a hívásokért felelős – a radikalizálódott, de „visszakozni” szándékozó embereket is segítő – belga információs központ (Caprev) főigazgató-helyettese elmondta, hogy a bejelentések alapján a központ mintegy 50 fiatalnak nyújt támogatást. A Belgium déli országrészében, a francia nyelvű Vallóniában tavaly év elején létrehozott központban jogászok és kriminológusok foglalkoznak a bejelentésekkel és a látókörükbe került emberek segítésével egyaránt.

A napilap beszámolója szerint 251 bűnszervezetet regisztráltak 2015-ben Belgiumban. A szövetségi rendőrség friss jelentése szerint az összesen mintegy 2700 tagot számláló, maffiaszerűen működő csoportok elsősorban a fővárosban tevékenykednek, de jelen vannak Antwerpenben, Liege-ben, Monsban és Charleroiban is.

A legtöbb új bűnügyi dossziét - a gyakran határokon átnyúló - pénzügyi visszaélés, pénzfehérítés, kannabisztermesztés, drogkereskedelem, társadalombiztosítási és szervezett áfacsalás miatt nyitották, de számos esetben jelentettek lőfegyverrel, lőszer, valamint robbanóanyagok gyártásával és birtoklásával kapcsolatos visszaéléseket is. Amíg 2013 előtt az orosz és kínai maffia tevékenysége volt jellemző Belgiumban, az elmúlt években megjelentek és megerősödtek az olasz, az albán, a török és a marokkói bűnbandák is – írta a napilap.