Busz- és vasúti sztrájk Olaszországban

Forrás: MTI

 2016. június 13. 18:03

Hétfő este négy órás sztrájk bénította meg a római tömegközlekedést, kedd estétől a vasutasok, szerdán a köztisztasági dolgozók tartanak munkabeszüntetést.

A sztrájk egybeesik a hétfő esti Belgium-Olaszország EB-mérkőzéssel. Roberto Giachetti a Demokrata Párt (PD) főpolgármester-jelöltje "stratégiainak" nevezte a sztrájk időpontját. Más vélemények szerint is a buszvezetők meg akarták nézni a meccset. A szakszervezet reagálása szerint olyan időpontot választottak, amikor a sztrájk a legkisebb nehézséget teremti a város közlekedésében, mivel a mérkőzés miatt utasból is kevesebb lesz.

Kedd este kilenc órától kezdődik az olasz vasutak (Trenitalia) dolgozóinak huszonnégy órás sztrájkja, amely elsősorban a szicíliai járatokat érinti. Június 23-24-én újabb országos vasutas sztrájkot tartanak.

Szerdán az olaszországi köztisztasági hivatalok dolgozói szüntetik be a munkát. Rómában az utóbbi egy hónap alatt ez lesz a második "szemetes" sztrájk, a rendkívüli melegben huszonnégy óráig nem szállítják el a  hulladékot. Vittoria Raggi az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy ha június 19-én ő nyeri meg az önkormányzati választások második fordulóját, az első polgármesteri döntése a római köztisztasági hivatal (Ama) átalakítása lesz.

Pénteken az olaszországi légiforgalmi irányítók sztrájkolnak 13 és 17 óra között. A római Ciampino repülőtéren a munkabeszüntetés egész napos lesz.