Capa Triesztben

Forrás: turizmus.com

 2017. május 26. 14:54

Utolsó állomására érkezett a Robert Capa in Italia kiállítás-sorozat: a trieszti Castello di San Giustóban található Alinar Image Museumban május 26-ától látható a Nemzeti Múzeum legújabb tárlata.

Róma, Firenze, Genova, Milánó, Troina, San Gimignano, Parma után ez az utolsó itáliai állomása a kiállítás-sorozatnak, melyet szeptember 17-ig tekithet meg a trieszti közönség.

A Richard Wheelen és CornellCapa által válogatott Robert Capa Mestersorozat 937 felvétele között közel 80 fotográfia található, amelyet Itáliában készített a magyar származású, világhírű fotóriporter.

Robert Capa a normandiai partraszállás előtt három alkalommal is partra szállt Itália földjén: Szicíliában, Salernóban majd Anzióban. Képein Palermo átadásától kezdődően a troinai ostromon át, a Salernótól Nápoly felé majd onnan Cassino irányába folytatódó hadműveletek, az anzioi partraszállás képei láthatóak: tábornokok, közkatonák, civilek. Harcok arcai. A fotográfus érzékeny emberábrázolása jellemzi a képeket, amelyek egyúttal az olasz történelem fontos dokumentumai is.

Capa itáliai képei egyúttal az olasz történelem fontos dokumentumai is

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

A kiállításon digitális anyag egészíti ki a printek, magazinok bemutatását, amely Robert Capa második világháború idején készült képeit mutatja be, így szélesebb keretbe helyezve munkáját.

A Robert Capa in Italia mellett a Magyar Nemzeti Múzeum több nemzetközi projekten is dolgozik. Júniusban Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században címmel Kínában, a Shanghai Múzeumban mutatkozik be az intézmény gazdag gyűjteményéből készült válogatás.