Catering a négyzeten

Forrás: turizmus.com

 2017. május 26. 15:43

A SAS skandináv légitársaság a napokban mutatta be új fedélzeti menüjét, amelynek fő jellemzői a helyben termesztett és szezonális nyersanyagok, valamint a különleges szerviz.

Naponta 80 ezer utast szállít a SAS világszerte, és majdnem ugyanennyi ebédet vagy vacsorát készítenek be a gépek ételszállító kocsijaiba és hűtőibe. Két éve dolgozik a SAS konyhafőnöke, Peter Lawrance az új ételkínálaton, melynek fő jelszavai: igényes koncepció, helyben termesztett és szezonális nyersanyagok, valamint különleges szerviz. A választék megreformálása már márciusban elkezdődött, az új italok, rágcsálnivalók és sütemények felszolgálásával.

A menü domináns tételei között megtalálható a hagyományosan magas minőségű dán marhahús, a svéd sült krumpli és a norvég almalé. A megszokott ovális vagy négyszögletes tányérok vagy csomagolások helyett szinte minden kocka alakú, praktikus helykihasználási és környezetvédelmi okokból.  Ezek az ebédet vagy vacsorát tartalmazó kocka alakú élelmiszeres dobozok a jövőben a SAS minden olyan járatán megtalálhatók lesznek ahol az utazási idő meghaladja a 80 percet, és amelyek skandináv vagy európai városokba repülnek. Minden második nap más lesz a főfogás ezen túl. Ezzel szeretnének kedveskedni a gyakran gépre szálló törzsutasoknak.

A vegetáriánusok csalódottak lesznek, mivel a SAS nem vezette be az állandó hús vagy hal nélküli menüt, arra hivatkozva, hogy az érdeklődés ezek az ételek iránt még mindig alacsony. A jövőben tehát ugyanúgy előre kell jelezni a jegyvásárlásnál a vegetáriánus utasoknak, hogy nem esznek húsfélét, mint eddig.


Naponta 80 ezer utast szállít a SAS világszerte, és majdnem ugyanennyi ebédet vagy vacsorát készítenek be a gépek ételszállító kocsijaiba és hűtőibe

 

Az italok terén szintén a hazait preferálják: ezen túl a svéd whiskyt gyártó Mackmyra gyár termékeit is meg lehet majd vásárolni a SAS járatain, hasonlóképpen a dán Mikkeller vodkát és a norvég Harahorn gint is. Peter Lawrance viccesen azt nyilatkozta, hogy ő az egyedüli SAS alkalmazott, aki munka közben szeszes italt is fogyaszthat: „de ezt a nehéz feladatot is vállalni kell valakinek.”

A legnépszerűbb ital azonban a speciális norvég almalé, amit Peter Lawrance a világ legjobb hasonló italának nevez. 17 évvel ezelőtt talált rá egy norvég almatermelő gazdaságban, amit ugyanaz a család birtokol a 16. század óta, és ugyanúgy készítik a teljesen adalékmentes italt.

Kapcsolódó cikkek

Aranymosás Finnországban

2017. május 11.