Célegyenesben a kolozsvári metró

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. március 17. 17:06

Amennyiben minden a tervek szerint halad, nyolc év múlva Kolozsvár lesz Románia második városa, ahol az agglomerációs tömegközlekedést metróvonal is segíti.

Amikor néhány évvel ezelőtt Emil Boc, Kolozsvár liberális párti (PNL) polgármestere –aki 2008 decembere és 2012 februárja között miniszterelnök volt – belengette, hogy metrót akar építtetni az Erdély fővárosának számító megyeszékhelyre, az ország lakosságának jelentős része, de maguk a Kincses Város lakói is csak mosolyogtak.

Most viszont kiírták a közbeszerzési pályázatot a metróvonal tervezésére, kivitelezésére. A projekt értéke 1,36 milliárd euró, ebből már biztos, hogy 300 milliót a román kormány az európai helyreállítási terv keretéből finanszíroz.

A fennmaradó összegre várhatóan más uniós forrásokra is pályázni fognak, ugyanakkor a közlekedési tárca és Kolozsvár mellett a metróvonal által kiszolgált agglomeráció települései is beszállnak a költségekbe, amelyek szakemberek szerint a szalagvágásig akár a két milliárd eurót is elérhetik.

kolozsvar_metro

A 21 kilométeres metróvonalon 19 megálló segítené az agglomerációban lakók számára a tömegközlekedést

Fotó: Primaria Cluj Napoca

Most azonban a lényeg, hogy Kolozsváron és az agglomerációban, ahova nagy cégek tucatjai telepedtek, már elviselhetetlen a forgalom, a közlekedés pedig embert próbáló.

Ezen könnyítene a 21,03 kilométer hosszú metróvonal 19 megállóval és egy depóval. A dupla vágányos vonalon – akárcsak a budapesti 4-esen – vezető nélküli szerelvények fognak közlekedni, a rendszer alkalmas lesz arra, hogy 90 másodpercenként indítson egy vonatot.

Kolozsvár első metróvonala a tervek szerint nyolc év múlva áll majd üzembe.