Célegyenesben az új romániai repülőtér

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. október 11. 12:05

Romániában fél évszázad elteltével épült zöldmezős beruházásként új légikikötő. A brassói reptér a tervek szerint november 1-től már működőképes lesz, de az első kereskedelmi gépek várhatóan csak 2023 júniusában szállnak le.

Tíz évvel ezelőtt, 2012 szeptemberében zárult le a közbeszerzés a brassói repülőtér kifutópályájának megépítésére, majd két esztendővel később le is szállt az első gép a betonra. A Brassó Megyei Tanács beruházásában kb. 120 millió euróból – saját és központi forrás a költségvetésből – készülő légikikötő kivitelezése elsősorban forráshiány miatt késlekedett, de más problémák is rendre akadtak, és 2018-ban kezdték csak építeni a gurulópályákat, majd 2020-ban a terminált.

Románia 17. reptere a harmadik legnagyobb lesz a bukarest-otopeni és a kolozsvári után, és a helybeliek mellett főként Hargita és Kovászna megyei utasokra számít, miközben a két székely megye a marosvásárhelyi reptér számára már most célkeresztben van.

A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér (AIBG) Alexandru Anghel vezérigazgató szerint 2023 júniusától fogadja majd a menetrend szerinti járatokat, mert hiába lesz meg az összes engedélyük most év végéig, a légikikötő népszerűsítéséhez szükségük van még egy fél évre. Nem titkolják, hogy körülbelül 12 légitársaságot szeretnének Brassóba csalogatni – a Wizz Air, a Lufthansa, a Tarom, a LOT, az El Al és a Turkish Airlines jelenleg is folyamatos tárgyalópartnerük. A legelső desztinációk között szerepel Budapest, München, London, Bécs, Bergamo, Tel-Aviv, Isztambul, de belföldi járatokban is gondolkodnak. Az első évre a kitűzött cél 300 ezer utas.

Az új brassói repülőtér jövő júniusban kapcsolódhat be a nemzetközi légiközlekedés vérkeringésébe

Fotó: Brasov Airport / Facebook

Az már biztos, hogy október végéig az utolsó navigációs berendezések is megérkeznek, a román polgári légi irányítás (ROMATSA) pedig már megkapta a reptér teljes virtuális képét, és az aradi központban, ahová majd tartoznak, már gyakorolnak is az irányítók. A legérdekesebb műszaki megoldás, hogy a működési költségek alacsonyan tartása érdekében a brassói reptérhez nem épült klasszikus irányítótorony, ezt a feladatot egy virtuális toronnyal oldják meg, amely egyelőre egyedülálló az országban.

A kb. 550 ezer lakosú Brassó megye jelentős gazdasági központ, ám az üzleti érdekből ide utazóknak csak Bukarest és Kolozsvár jelentett légi alternatívát. A megyeszékhelytől 12 kilométerre lévő Vidombák – itt található egyébként az IAR repülőgépgyár – közel lesz a még csak tervasztalon létező Brassó-Bukarest autópályához, és megújított, villamosított vasútvonal köti majd össze Brassóval, erre már megszületett a kormányrendelet, a beruházást az állam fizeti.

A repülőtér megkezdte az alkalmazottak toborzását is, első körben 67 személyt vesznek fel.