Charterkörkép: ezekbe az úti célokba repülhetünk idén nyáron

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2020. február 25. 12:00

Összesen 84 charterjárat szerepel a hazai utazásszervezők adatai alapján összeállított, idei tavaszi-nyári-őszi chartertáblázatban, ami csekély növekedést jelent a tavalyihoz képest.

Az egyiptomi és a görög kínálat egy-egy járattal nőtt, a tunéziai egy járattal lett kisebb, mint 2019-ben, ezenkívül a Robinson Tours szeptemberben indítja el eredetileg február végére tervezett járatát a kínai Hainan szigetére. Törökországban új úti cél Izmir, Spanyolországban pedig Fuerteventura és Gran Canaria. Debrecenből öt úti cél felé szállnak fel járatok idén, az itteni kínálatban már Kefalónia is szerepel.

A charterkínálat idén is kiegészül menetrend szerinti járatokkal repült nyaralóutakkal, ez a kapacitás az egyes irodáknál több száz, sőt több ezer fős is lehet.

Megkeresésünkre az utaztatók nagyon jó előfoglalási tapasztalatokról számoltak be februárban. Egyelőre úgy tűnik, bárhogy is alakuljon a forint árfolyama, vagy okozzanak fejfájást olyan jelenségek, mint a koronavírus, bőven van fizetőképes kereslet a külföldi nyaralásokra, sőt az utazók egyre inkább hajlandóak megfizetni a jobb színvonalú szolgáltatásokat.

 

Heti 24 nyaralójáratot tervez az IBUSZ

A legtöbb charterjáratot kétségkívül az IBUSZ készül indítani idén nyáron, a tavalyi 18 után immár 24-et hetente. A görög területekre, összesen nyolc szigetre a legnagyobb lekötött kapacitással rendelkeznek hazai viszonylatban, de Bulgáriába és Mallorcára is indul heti egy-egy gépük.

Ezenkívül nagy mennyiségben foglaltak le helyet láncban a Wizz Air több járatán, Barcelonába Budapestről, illetve Debrecenből heti 200-at, Málagába heti 50-et. A jelentős kapacitásnöveléstől mintegy 30%-os bevétel-növekedést vár az utaztató.

Az IBUSZ három görögországi járatot az Unitravellel közösen üzemeltet, az Unitravel ezenkívül több járaton albérlőként van jelen, és idén is széles kínálata van menetrend szerinti járatokkal repült utakból.

 

NUR Travel: óvatos optimizmus

A tavalyi charterszezon egyik főszereplője, a NUR-Neckermann az anyacég csődje után átalakult, a cégcsoportban 2020. január 1. óta a NUR Travel végez utazásszervezői tevékenységet. Az irodától megtudtuk: nyári csoportos útjaikkal kapcsolatban optimisták, azonban, mivel újra kell építeniük utazásszervezői tevékenységük hátterét, óvatosak.

Az előfoglalásokat, illetve utazási trendeket figyelembe véve Görögországba és Törökországba visznek charterrel utasokat, ezenkívül menetrend szerinti járatokkal utaztatnak.

 

Sun & Fun Holidays: heti 12 gép Antalyára

Nagy ambíciókkal vágott bele az idei évbe a Sun & Fun Holidays is, Antalyára heti 12 járatot, Dalamanba, valamint újdonságként Izmirbe heti egy-egy járatot indítanak 2020-ban, de lesz heti egy saját járatuk Burgaszba és heti kettő Hurghadára, Ercanba pedig csak ők indítanak Magyarországról közvetlen járatot. Ezenkívül block seatet vásároltak Burgaszba és három görög szigetre. A kínálat bőségére jellemző, hogy a Török Riviérán több mint 300 hotelben foglalható náluk szállás.

A kép NAGYÍTÁSÁHOZ kattintson a táblázatra!

 

Anubis Travel: öt török és három egyiptomi üdülőjárat

Az Anubis Travel heti öt saját török chartere Törökország öt üdülőövezetébe repíti az utasokat, három egyiptomi charterükből az egyik pedig már március közepén elindul. Ezenkívül lesz egy járatuk Krétára, kettő Rodoszra, szeptembertől két hónapon át pedig Jordániába, míg Mallorcára a Wizz Air vasárnapi járatain vásároltak helyeket.

A járatokon kapacitást nem bővítenek, a tavalyi jól sikerült számokat szeretnék idén is hozni, a hotelválaszték azonban bővült. Egyiptomba a kairói hétvégével és nílusi hajóutakkal kombinált nyaralóprogramokat az EgyptAir menetrend szerinti járataival kínálják, a heti négy indulásra heti mintegy 50 helyet foglaltak le.

 

Kartago Tours: charterrel a Kanári-szigetekre

A Kartago Tours idén is indít saját charterjáratokat Tunéziába, Egyiptomba és Törökországba, mindhárom desztinációba hármat-hármat, újdonságként pedig Gran Canariára és Fuerteventurára is lesz heti egy járatuk június közepétől november elejéig, a járatokon a Viasale Travel is jelen van új szereplőként. A saját járatokra a Smartwingstől bérlik a gépeket. Emellett egy Debrecenből induló antalyai járaton, Hurghadába, Sharm el Sheikhre, valamint három görög szigetre block seatet vásároltak.

Másik újdonságuk, hogy az Egyptair járatain lekötött block seatekkel kínálnak utakat Kairó-Hurghada, illetve Kairó-Luxor-Asszuán kombinációval. A Costa Bravára és Tenerifére a Wizz Air menetrend szerinti járataival visznek utasokat.

 

ETI: korábban induló járatok

Az ETI-nek már most közlekedik heti három gépe Hurghadába, illetve Sharm el Sheikhbe. Debrecen–Hurghada-járatukat a tavalyinál jóval korábban, már április elején elindítják. Az összes Magyarországról induló gépük közbülső leszállás nélkül megy az egyiptomi úti célokba. Az összes járatot a Fly Egypt légitársaság üzemelteti, és csak az ETI tölti őket.

A Robinson Tours a bevezetőben említett hainani járattal bővíti kínálatát szeptembertől, ezenkívül tavalyhoz hasonlóan Bulgáriába és Albániába visz saját chartert, és törökországi járatokon is foglalt le helyeket.

 

Bővített az Orex Travel

Bővíti kínálatát az Orex Travel is, a tavalyi három után idén már négy charterláncot indít Antalyára, és több mint 240 szállodát kínál. Anyacége, a török hátterű Anex Tour mára a világ második legnagyobb utazásszervezőjévé vált, nem utolsó sorban több Thomas Cook-érdekeltség felvásárlásával.

 

TUI: két török charter

A Taurus Reisen két gépet indít Monastirba, Djerbába pedig a Kartago Tourstól vesz helyeket, ezen felül több görög szigetre is vesz block seatet, Észak-Ciprusra pedig a Wizz Airrel utaztatnak.

A TUI a tavalyi sikeres antalyai charter után idén két törökországi chartert kínál, amelyet egyedül az iroda tölt. Ezenkívül utasai több másik chartergépen, valamint Budapestről és Debrecenből menetrend szerint induló járatokon is fenn lesznek.

Cikkünk eredetileg a Turizmus.com magazin márciusi számában jelent meg. A lapra ITT fizethet elő.

Nyitókép: Ibiza, Platges de Comte, 123rf.com

Nyaralóprogramok menetrend szerinti járatokkal

A nagyobb létszámú charteres programokat szervező irodák Magyarországról menetrend szerinti járatokkal repült úti céljai a következők:

IBUSZ: Barcelona, Málaga (Wizz Air)
Anubis Travel: Kairó (EgyptAir), Palma de Mallorca (Wizz Air)
Kartago Tours: Kairó (EgyptAir), Costa Brava, Tenerife (Wizz Air)
Robinson Tours: Montenegro, Podgorica (Wizz Air), Várna (LOT)
Taurus Reisen: Észak-Ciprus (Wizz Air)
Unitravel: Málta, Ciprus, Catania, Barcelona (Wizz Air)
Apollon Travel: Milos, Mykonos, Santorini (Aegean Airlines)
Utazom.com: Szicília, Észak- és Dél-Ciprus, Costa Brava, Costa del Sol (Wizz Air), Dubai (Wizz Air, Emirates)
NUR Travel: Burgasz, Larnaca, Palma de Mallorca, Tenerife (Wizz Air)
Budavár Tours: Larnaca, Málta, Alicante (Wizz Air)
TUI: Burgasz, Larnaca, Rodosz, Palma de Mallorca, Tenerife (Wizz Air)