Ennyire megbízható a ChatGPT, ha utazást tervez

Forrás: turizmus.com

 2023. december 12. 15:38

Egy dél-amerikai utazás megszervezéséhez kérte a chatbot segítségét, és a végeredményt egy szakértővel véleményeztette az egyik svájci szaklap.

Mennyire lehet megbízni a ChatGPT-ben, ha azt a feladatot adjuk neki, hogy tervezzen meg egy utazást? Ennek próbált meg utánajárni a Travelnews. A svájci szaklap egy dél-amerikai utazás megszervezéséhez kérte a chatbot segítségét, és a Latin-Amerika-specialista Brasa Reisen ügyvezetőjével, Reto Kindlimannal ellenőriztette le a végeredményt.

A pontos kérés a ChatGPT-hez az volt, hogy tervezzen meg egy utazást bérautóval Santiago de Chiléből a perui fővárosba, Limába. Minden szükséges tudnivalót megkérdeztek a mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvertől az időbeli tervezéstől a helyi körülményeken át a nevezetességekig, a titkos tippektől a betartani célszerű szokásokig. Mutatjuk, milyen hibákat talált az utazási szakértő.

 

Bérautóval a határon

A ChatGPT forgatókönyve alapján az utazás kilencedik napján lépnénk át a határt Chiléből Peruba. A chatbot azonban ezen a ponton nem veszi figyelembe, hogy bérautóval ezt nem lehet megtenni – állapítja meg Kindlimann. Az utazási szakértő legalábbis egy olyan szolgáltatót sem ismer, amelyik ezt megengedné, és ha mégis, akkor is csak extrém magas díjak ellenében.

 

Loholás Perun át

A chatbotot mintha kevéssé érdekelné, hogy az utazók nevezetességeket szeretnének megtekinteni az utazásuk alatt. A 10. (Arequipa), 11. (Nazca-vonalak) és 12. nap (Lima) megtervezése ebből a szempontból teljesen irreális, ugyanis a túl hosszú (6-10 órás) menetidők miatt gyakorlatilag nem marad idő a javasolt látnivalókra.

 

Hiányos információk

Ugyanígy a homályban hagyja a szoftver az utazót az egyik titkos tippnek számító Colca-kanyonnal kapcsolatban is. Nem említi meg, hogy legalább két-három napot rá kell szánni, és hogy egy 4000 méternél is magasabb hágón kell átkelni. A programponttal kapcsolatban jó lenne tudni, hogy ez nemcsak egy spontán kirándulás, hanem igényel némi előkészületet, és nem minden jármű alkalmas az út megtételére.

A mesterséges intelligencia nagy segítséget nyújthat az utazás megtervezésében, de nem szabad vakon megbízni benne

Fotó: 123rf.com

A pontatlan információk ellenére a szakértő hangsúlyozza, hogy a ChatGPT értékes információforrás lehet – hasonlóan a Google-hoz, az utazási blogokhoz és az útikalauzokhoz. Az itt kapott információk birtokában az ügyfelek tájékozottabban fordulhatnak az utazási irodához, ahol a szakemberekkel áttekinthetik és optimalizálhatják az utazás részleteit.

Mindazonáltal az „igazi” emberektől származó információk reálisabbak és tapasztalatokon alapulnak, amit a ChatGPT nem tud nyújtani – teszi hozzá.

Ezenfelül azt is figyelembe kell venni, hogy – bár a szolgáltatást folyamatosan fejlesztik – a chatbot legfrissebb adatai 2022 januárjából származnak, így aktuális utazási tanácsokat sem tudott adni. Az utazás megtervezéséhez a ChatGPT 3.5-ös, ingyenes verzióját használták. Míg azonban az alapváltozat csak az előre betanított adatokhoz fér hozzá, a ChatGPT Plus állítólag nemsokára már képes lesz naprakész információkat lekérni a világhálóról – jegyzi meg a lap.