CheckINN: miért jó a turizmusban dolgozni?

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. február 28. 08:48

A munkaerőhelyzet a turizmus-vendéglátás ágazat jelenlegi legégetőbb problémája, olyannyira, hogy ma már konkrét fejlesztések maradnak el a nehézségek miatt – mondta az Utazás kiállításon rendezett CheckINN Turisztikai Karrier Expón Gál Pál Zoltán.

„Ebben a helyzetben a proaktivitás különösen fontos” – indokolta a CheckINN életre hívását Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az állásbörzét kísérő szakmai programok nyitóelőadásában.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Turizmus Kft. közös kezdeményezésének célja az ágazat komplex elismertségének növelése, vonzóbbá tétele, elsősorban a pályaválasztó fiatalok körében – hangsúlyozta.

Gál Pál Zoltán: A jelenlegi helyzetben különösen fontos a proaktivitás

Fotó: Fraunholcz Attila/MTSZA

A szakma előnyeit sorolva a VIMOSZ elnöke elmondta: az ágazat szereplői számára pozitív jövőt jósol a középosztály folyamatos növekedése világszerte, ami a turizmus-vendéglátás szektor szolgáltatásai iránti kereslet erősödésével jár.

Válságbiztos ágazatról van szó, amely gyors munkahelyteremtési potenciállal bír, ráadásul ezek a munkahelyek itt maradnak, nem lehet kiszervezni őket, mint egyes ipari létesítményeket.Gál Pál Zoltán kiemelte a szakmában érvényesülő kiemelkedő multiplikátor hatást is: az ágazat egyetlen munkahelye 1,8 további pozíciót teremt. Ugyanakkor a szektor versenyképessége még mindig elmarad a kívánatostól: az átlagkeresetek alacsonyabbak, mint az üzleti szféra egyéb területein, ez azonban nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát érintő jelenség. A növekedés gátja a jövedelmezőség hiánya – tette hozzá.

Nagy érdeklődés kísérte az eseményt

Fotó: Fraunholcz Attila/MTSZA

A VIMOSZ elnöke a szakmai szervezetek közös sikereként említette, hogy idén januártól a kereskedelmi szálláshelyek szobaértékesítésének áfája 5 százalékra csökkent. A közétkeztetés 27 százalékos áfatartalmának mérséklését azonban egyelőre nem tudták elérni, ennek érdekében tovább folynak a tárgyalások.

Végül elhangzott, hogy az ágazat jövőjének biztosításához középtávon elengedhetetlen a képzés reformja. Ezt szolgálja a Next Tourism Generation (NTG) program, az első olyan – nyolc ország 14 intézménye, szervezete részvételével működő – nemzetközi partnerség, ami javítani szeretné az együttműködést és produktivitást a turizmus-vendéglátás ágazat és az oktatás között, és ami a munkavállalóknak, munkaadóknak, oktatóknak, trénereknek, valamint diákoknak kíván alapmodulokat fejleszteni a zöld, a digitális és a szociális készségek terén.

 

Átalakulóban az ágazat

Manapság sokkal könnyebb szakmai sikereket elérni a turizmus-vendéglátás területén, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, s ez is része az ágazat nyújtotta vonzó perspektívának – mondta előadásában Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója a CheckINN soron következő előadásában.

A szektorra is jellemző szemléletváltozást érzékeltetve a szakember elmondta: míg korábban a termelési, azt követően az értékesítési, majd a marketingkoncepció volt a meghatározó, manapság mindez csak másodlagos a legfőbb cél, a márkaérték kialakítása mögött.

Szabó Áron: Több szempontból változott az ágazat

Fotó: Fraunholcz Attila/MTSZA

Ezzel párhuzamosan a munkakörök is átalakulnak az ágazatban – hangsúlyozta az igazgató. Sokak számára vonzó lehet, hogy a munkavállalókra összetettebb feladatok várnak, és egyre több az olyan feladatkör, ahol a dolgozók az események, folyamatok részesei, alakítói lehetnek. Azzal pedig, hogy az Y generáció, a digitális bennszülöttek nemzedéke is belépett a munkaerőpiacra, a technológiai forradalom elkerülhetetlenül átformálja az ágazatot.Ugyanakkor a technologizált világot fenyegető elidegenedéssel szemben a turizmus, a szállodaiparés a vendéglátás továbbra is olyan élményalapú munkát kínál, amelyben a munkavállalók soha nincsenek egyedül – tette hozzá Szabó Áron.