Így lehetünk boldogabbak és nyugodtabbak az idei nyaraláskor

Forrás: turizmus.com

 2024. június 17. 14:33

A Cherrisk biztosítási platform legújabb kutatásában arra volt kíváncsi, hogyan készülünk mi magyarok a nyaralásra, mennyire vagyunk elővigyázatosak, és milyen stratégiákkal igyekszünk elérni a lehető legnyugalmasabb élményt.
A felmérést kitöltők negyede (26%) belföldre tervez idén utazni, nagyjából másfélszer ennyien (38%) külföldre készülnek, minden ötödik kitöltő (22%) pedig egyaránt tervezget belföldi és külföldi nyaralásokat is az idei szezonban.  A válaszadók 14%-a azonban egyáltalán nem tervez 2024-ben nyaralási céllal elutazni.

 

A felkészülés nagyobb boldogság, mint maga a nyaralás

A nyaralásra való készülés több boldogságot ad, mint maga a szabadságon töltött idő, ezt már több pszichológiai kutatás igazolta.

Mráz Kata pszichológus szerint “a tervezgetés során az elménk részben már átéli az eseményt, ami pozitív érzelmeket vált ki belőlünk, emellett pedig fokozza az érdeklődést és az izgalmat. Így már a várakozás alatti tervezés és készülődés egyfajta boldogságforrássá válhat az életünkben, ami elősegíti a pozitív élmények teljesebb megélését, és az lehet az érzésünk, mintha a nyaralás részben már el is kezdődött volna.”

A Cherrisk ezer ügyfélválasz alapján összeállított kutatási eredményeiből kiderül, hogy a válaszadók 28%-a több mint öt hónapon keresztül készül a várva várt nyaralásra, a kitöltők több mint fele pedig 2-5 hónappal az utazás kezdete előtt kezdi el tervezgetni a nyári szabadságát. Ez a stratégia segítheti a készülődés adta pozitív élmények minél komplexebb megélését.

 

Magabiztos nyaralók a magyarok

Az előkészületek sora azonban a jó élmények megtervezésével nem ér véget, hanem a lehetséges veszélyek felmérése is hozzátartozik. A kutatás alapján a kitöltők nagy többsége, 86%-a felkészült utazónak tartja magát, és 83%-uk meg is tesz mindent, hogy ne történhessen vele baj a nyaralás alatt. A felmérésből az is kiderült, hogy míg bizonyos negatív események (napégés, megbetegedés, járatkésés) bekövetkeztét gyakorinak tartjuk, az emberben van egy biztonságérzet, ami miatt azt gondolja, hogy balesetek csak másokkal történhetnek meg.„Ennek oka többek között az is lehet, hogy az emberi elme hajlamos arra, hogy saját helyzetére vonatkozóan kedvezőbb jövőbeli kimenetelt jósoljon, mint másokéra.Ez még kedvezőtlen előjelek vagy az utazással kapcsolatos bizonytalanságok esetén is segít fenntartani a motivációt és a kitartást, valamint csökkentheti a stresszt és a szorongást a kockázatos helyzetekben. A személyes tapasztalatok és az előző utazások során szerzett pozitív élmények pedig tovább erősíthetik ezt a hozzáállást, hiszen az ember hajlamos a pozitív emlékekre összpontosítani és a negatívakat relativizálni, vagy elfelejteni – mondja Mráz Kata. – Emellett pedig az ’igazságos világba vetett hit’ nevű kognitív torzítás miatt nehezebben tudjuk elhinni és elképzelni, hogy velünk is történhetnek rossz dolgok, hiszen mindent megtettünk, hogy elkerüljük azokat. Ilyenkor úgy gondolhatjuk, hogy ’velünk ez biztosan nem történik meg, mi majd jobban vigyázunk, vagy én biztosan nem indultam volna el akkor/úgy/anélkül/stb. “

Ezt támasztja alá, hogy a járatkésést gyakoribbnak találják (38%), mint amennyire tartanak tőle (31%), és ugyanez igaz a megbetegedésre (40% tartja gyakorinak, 31% tart tőle).

A nyugodt pihenés érdekében az előkészületek és a nyaralás ideje alatt is fontos az elővigyázatosság

Fotó: 123rf.com

Az elővigyázatosság fontos az előkészületek és a nyaralás ideje alatt is, hogy a jó élményeket ne árnyékolja be semmi. Váratlan események bármikor bekövetkezhetnek, de a nyugodt pihenéshez szükséges a kontroll érzete is, ezért szeretünk élni olyan praktikákkal, amelyek hozzájárulnak a biztonságérzetünk növeléséhez. Klasszikus példája ennek a strandon alkalmazott ‘lopásgátló törölköző’ használata, amikor otthagyott dolgainkat letakarjuk. A megkérdezettek 64%-a beveti ezt az eszközt annak érdekében, hogy nyugodtabban élvezhesse a lubickolást.

A nyaralás alatt bekövetkező betegségek ellen a válaszadók 78%-a otthonról viszi az ismert gyógyszereket. Repülős utazáskor a feladott poggyászt a kitöltők több mint fele lakatolja le.

A Cherrisk arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyugalom érzését nagy eséllyel utasbiztosítás és útlemondás-biztosítás vásárlásával lehet elérni.