A Szputnyik után a Sinopharmot is elfogadja Ciprus a beutazóktól

Forrás: turizmus.com

 2021. május 23. 10:55

Péntektől a nyugati vakcinák és a Szputnyik mellett már a Sinopharmmal oltottak is szabadon utazhatnak Ciprusra. A szigetország elfogadja a magyaroktól a védettségi igazolványt a magyar nyelvű oltási igazolással együtt.

Május 10-től Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt.

Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) mellett a Szputnyik V, és május 21-től már a Sinopharm vakcinát is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz – derül ki a CyprusFlightPass hivatalos oldaláról.

Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó. Az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után válik lehetővé a beutazás.

A 18 év alatti utasok a szülők/kísérők formanyomtatványában kerülnek regisztrálásra. A 12 év alattiak teszt- és oltáskötelezettség nélkül utazhatnak be az országba.

Ayia Napa (Agia Napa) közelében. Minden, Magyarországon használt oltással szabadon utazhatunk Ciprusra

Fotó: 123rf.com

Az utasnak a beutazáshoz regisztrálnia kell a  Cyprus Flight Pass online rendszerébe, és ki kell töltenie az ott elérhető formanyomtatványt. Ebben meg kell adnia, hol és milyen típusú oltást kapott, illetve az oltási időpontokat. A ciprusi hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt a magyar nyelvű oltási igazolással együtt, amelyeket érkezéskor szükséges bemutatni – tájékoztatta szerkesztőségünket Ács-Lévai Viktória, a ciprusi nagykövetség munkatársa.

A Cyprus Flight Pass visszaigazolását induláskor és érkezéskor ellenőrzik, de nem szükséges kinyomtatni, elektronikusan (telefonon) is be lehet mutatni.

Mindezektől függetlenül előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok érkezéskor szúrópróbaszerűen kiválasztott, már oltott utazókat is PCR-tesztnek vetnek alá.

Az oltottság nem előfeltétele a Ciprusra történő belépésnek, a nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak. Ciprus jelenleg Magyarországot még a piros kategóriába sorolja, ennek megfelelően az oltatlanok az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR-tesztről szóló angol nyelvű igazolással, valamint az érkezéskor végzett szintén negatív PCR-teszteredménnyel tudnak beutazni a szigetországba, és a teszt eredményének megérkezéséig házi önizolációban kell maradniuk.