Szijjártó: Ciprusra is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 05. 14:22

Vasárnaptól a beoltott magyar állampolgárok szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra, függetlenül attól, milyen koronavírus elleni oltóanyaggal oltották be őket – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

Szijjártó Péter elmondta: sokan tervezik, illetve terveznék a nyári szabadságukat, egyelőre azonban a világon „elég bonyolult az utazás”, sok ország még korlátozó intézkedéseket tart életben a világjárvány miatt. Hozzátette: néhány kivételtől eltekintve minden ország rosszabbul áll Magyarországnál az átoltottság tekintetében.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett rá, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, amelyeknek az a célja, hogy a magyar emberek minél több országba elutazhassanak a védettségi igazolványukkal.

Vasárnaptól érvényes a megállapodás, mely szerint a beoltott magyar állampolgárok szabadon utazhatnak Ciprusra

Fotó: 123rf.com

Sikerült egy újabb tárgyalást lezárni, Ciprussal meg tudtunk állapodni az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről, így azok a magyar és ciprusi állampolgárok, akik be vannak oltva, szabadon, vagyis teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között – jelentette be Szijjártó.

Mint mondta, azoknak a magyar állampolgároknak, akik Ciprusra szeretnének utazni, utazásuk előtt legalább két nappal egy erre a célra létrehozott ciprusi online felületen kell regisztrálniuk. Fel kell tölteniük az oldalra a védettségi igazolványuk és az oltáskor kapott papíralapú igazolásnak az adatait. Erről egy visszaigazoló dokumentum érkezik, amit ki kell nyomtatniuk az utazóknak és ezzel tudnak beutazni Ciprusra, és ezzel tudják igénybe venni a beoltottak által igénybe vehető szolgáltatásokat.

A miniszter jelezte: az összes technikai tudnivalót közzéteszik a konzuli szolgálat honlapján is. Szijjártó Péter tudatta azt is, hogy a megállapodás vasárnaptól (június 6-tól) érvényes.

A magyar kormány már tucatnyi kétoldalú megállapodást kötött, amelyek lehetővé teszik a szabad utazást a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.Magyarország korábban az alábbi országokkal kötött megállapodást az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről: Bahrein, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia/Georgia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia, Törökország, és szlovák sajtóhírek szerint Szlovákiával is már csak a részletek egyeztetése van hátra.